KATASTROFA ZA LAŽNU DRŽAVU Loše vesti za Kurtija - nižu se porazi tzv. Kosova
Foto: EPA/EPA

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri tvrdi da pomenutih pet država članica EU vezuju priznanje tzv. kosovske nezavisnosti sa konačnim sporazumom Beograda i Prištine.

Iako kaže da u tom pravcu ima opredeljenja, Imeri navodi da to još nije rezultiralo nikakvim priznanjem.

"Proces priznavanja je veoma složen i veoma važan. Situacija na Kosovu (i Metohiji) je veoma osetljiva, nesreća je što je proces priznavanja donekle povezan sa procesom pregovora Kosova i Srbije (Beograda i Prištine). Većina zemalja Evropske unije koje ne priznaju (lažnu državu) Kosovo već su se izjasnile da neće priznati (tzv.) kosovsku nezavisnost bez dogovora Kosova i Srbije (Beograda i Prištine), tako da je ovo katastrofa sa kojom se naša zemlja suočava - rekao je Imeri.

Imeri kaže da je tzv. Kosovo tokom ovih godina bilo "suočeno sa žestokom kampanjom srpske diplomatije koja je stalno lobirala za povlačenje priznanja (tzv.) Kosova".

"Postoje zemlje koje su u dokumentima navele da ne priznaju nezavisnost (tzv) Kosova, to je takođe tačno. To znači da su postupile u skladu sa velikim političkim pomakom koji je razvila srpska diplomatija, koja je iskoristila sve akcije, uključujući i korupciju i ucene", tvrdi Imeri, ali bez navođenja ikakvih dokaza za svoje optužbe na račun srpske diplomatije. 

Profesor evropskih integracija Avni Mazreku kaže to što pet država članica EU ne priznaju tzv. kosovsku nezavisnost šteti tzv. Kosovu u obezbeđivanju novih priznanja.

"(Tzv) Kosovo nije shvatilo da je strateški interes usredsređen na postizanje ovih pet priznanja, a (tzv.) Kosovo ima vrlo malo aktivnosti u smislu ubeđivanja ovih pet država da priznaju (lažnu državu) Kosovo. Možemo zaključiti da (tzv.) Kosovo nije pravilno shvatilo šta je njegov strateški interes sve dok ne vidimo aktivnosti u spoljnoj politici u tom cilju", rekao je Mazreku. 

Mazreku smatra da je tzv. Kosovo u različitim fazama moglo bolje da iskoristi obezbeđivanje novih priznanja i pominje i pomoć koju je Nemačka pružila Grčkoj.

"(Lažna država) Kosovo je imalo mnogo trenutaka kada je moglo da iskoristi ove momente. Jedan od veoma važnih trenutaka kada je bilo potrebno iskoristiti uticajnu moć Nemačke i Francuske bila je svetska finansijska kriza, kada je Nemačka u potpunosti kreditirala ekonomski i finansijski sistem Grčke, a jedan od lakih uslova za Grčku trebalo bi da bude priznanje (tzv.) Kosova, jer je EU spasitelj Grčke. U ovom slučaju, priznanje od strane Grčke će doneti i priznanje Kipra", rekao je Mazreku. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading