EVROPSKA UNIJA ZATAJILA Pune četiri godine nije sazvala sastanak o ZSO
Foto: Alo!

Evropska unija je u aprilu 2018. dala mandat Upravljačkom timu za formiranje ZSO da počne rad na izradi Statuta ZSO i da taj rad završi u roku od četiri meseca, što je urađeno u predviđenom roku i u avgustu te godine Upravljački tim je o tome službeno obavestio EU.

Kako za Kosovo onlajn navode iz Upravljačkog tima, u aprilu ove godine ponovo je zatraženo od Brisela da sazove sastanak na visokom nivou na kome bi bio predstavljen Nacrt Statuta ZSO, ali odgovora do danas nema. 

Prema članu 21 opštih Principa, nakon dostavljanja Nacrta Statuta sledeći korak u implementaciji sporazuma o ZSO trebalo je da bude taj da EU sazove dijalog na visokom nivou na kojem bi Upravljački tim predstavio Nacrt Statuta koji je izradio. EU do dana današnjeg, pune četiri godine, nije sazvala taj sastanak. 

Prema postignutim sporazumima i prema strogo predviđenoj proceduri samo je Upravljački tim nadležan da izradi Nacrt Statuta ZSO.

Podsećamo, shodno Briselskom sporazumu "dve strane će formirati Upravljački tim za formiranje Asocijacije/Zajednice sa opisom poslova i zadataka koji je definisao Odbor za implementaciju.

Ovaj opis poslova i zadataka će obuhvatiti i izradu nacrta statuta. Upravljački tim će činiti predstavnici četiri opštine sa severa, a biće ustanovljen nakon potvrde od strane nadležnog organa Kosova", navodi se između ostalog u sporazumu.

 

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading