GRUPA ALBANSKIH MLADIĆA ODAVNO MALTRETIRA SRBE Oni su u Babinom Mostu izboli sinoć oca i sina (FOTO/VIDEO)
Kosovo online

Saši i Nemanji Mitrović iz Babinog Mosta nanete su teške telesne povrede kada ih je kasno sinoć nožem napao Albanac iz istog sela, kaže Dančetović.

"Nakon napada, drugi Albanac, koji je došao kupi papriku kod Mitrovića, prebacio je Nemanju i Sašu do Obilića. Tamo nisu mogli da im pruže pomoć, nakon čega su prebačeni u bolnicu u Prištinu gde su zbrinuti. Ukazana im je prva pomoć, nakon čeka je naš Dom zdravlja Obilić transportovao i Nemanju i Sašu u Zdravstveni cenatra Kosovske Mitrovice", kazao je Dančetović.

Dančetović kaže da ne zna koji je ovo napad na Srbe u selu, ali i da napade vrši jedna ista grupa mladića.

"Ne znam koji je ovo napad po redu, ali zabrinjavajuće je što se radi o istoj grupi mladića. Očigledno je da pravosudni sistemi koji su zaduženi za bezbednost ne rade svoj posao, i došlo je do ovoga. Dobro je što nije bilo fatalnih posledica, ali ovo je najozbiljniji incident od ubistva Milutina Trajkovića 2000. godine u Babinom Mostu", dodao je Dančetović.

Dančetović napominje da su pokušali da mirno razgovaraju da starim komšijama Albancima, i da razgovorom reše problem, ali da nije bilo volje sa njihove strane, kao i da su incidenti učestali u poslednje četiri godine, dolaskom mlađih generacija.

"Pokušali smo, kao predstavnici sela, da popričamo sa starijim Albancima, međutim nije bilo volje da oni utiču na svoju decu. Nisu želeli da probleme rešavaju razgovorom. Strah u selu je primetan, u kontaktu smo sa svim roditeljima. Dodatno smo uznemireni jer vidimo šta se dešava u Prištini zbog silovanja maloletne devojčice, pa je osećaj nebezbednosti još veći. U Babinom Mostu ima 800 Srba i 150 Albanaca. Odnosi su bili skladni, ali zbog mlađih generacija dolazi do čestih konflikta u poslednje vreme, a koliko vidim, taj problem niko ne pokušava sistemski da reši", istakao je Dančetović.

Jedan od meštana, Šemsi Mehmeti kaže da nisu imali problema sa komšijama Srbima i da ne zna kako je došlo do ovog slučaja.

"Mi živimo korektno, ne znam kako se ovo desilo, deca ovde igraju fudbal. Nikada problema nismo imali, kako je došlo do ovog ne znam", kaže Mehmeti.

Njegov komšija Dejan Dančetović ističe da su svi vrlo uznemireni, kao i da su za ovaj napad krivi roditelji koji bi trebalo da utiču na ponašanje dece.

"Nemamo mira, ni deca, a ni mi stari. Deca ne smeju da izađu, da prošetaju, da popiju sok, da se igraju. Dokle će ovako Bog jedino zna. Dešavali su se ovakvi slučajevi, za koje su roditelji krivi. Oni bi trebalo da sednu i da razgovaraju sa svojom decom, da ih posavetuju, jer je moglo da dođe do ubistva", kazao je Dančetović koji živi u Babinom Mostu 63 godine.

Dodaje da su meštani Babinog Mosta izgubili veru u policiju, pa slučajeve napada sve manje prijavljulju. On je takođe pozvao Međunarodnu zajednicu da obrati malo više pažnju na sistem na Kosovu koji, kako kaže, očigledno ne funkcioniše.

"Dva momka koja su ubola Nemanju i Sašu su u zatvoru. Šta će dalje biti videćemo. Međutim, mislim da nije dovoljno da Kurti izađe i na srpskom pozove ljude da preregistruju automobile, da bi se Srbi osećali bezbedno.Da bi Srbi na severu prihvatili neki model iz Prištine oni gledaju nas, mi imamo kosovske lične karte i i registrovali smo vozila, i dobili smo ovakvu takozvanu demokratiju. Mislim da međunarodna zajednica mora da obrati više pažnje ukoliko žele da neko poveruje u ovaj sistem koji su oni napravili, a koji očigledno ne funkcioniše", zaključio je Dančetović.

Uhapšena dvojica Albanaca koji su ranili Nemanju u Sašu Mitrovića na KiM - Alo.rs

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading