SKRNAVE NAM FRESKE! Žiča preživela vekove, sada urezuju svoja imena!
Shutterstock

Iz ministarstva apeluju i ukazuju građanima Republike Srbije da je očuvanje kulturnog nasleđa od civilizacijskog značaja i da je skrnavljenje spomenika čin vandalizma i nepoštovanja sopstvene kulture i kulture uopšte.

„Ministarstvo kulture i informisanja napominje da smo se vekovima suočavali sa najtežim iskušenjima i uprkos njima ostali smo posvećeni očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda. Manastir Žiča nije jedini primer ovakvog vandalizma. Nažalost, ovakve scene možemo videti i u drugim manastirima i na spomenicima u Srbiji” navode u saopštenju ministarstva, prenosi Tanjug.

Na kraju iz ministarstva poručuju da svi „moramo razviti svest da ukoliko kao pojedinci ne brinemo o svom kulturnom nasleđu, ne postoji institucija, država ili kazna koja to može nadomestiti”.

Komentari (1)

Loading
Deda Miloje

18.08.2022 13:53

Pa ko to radi? Neki stranci ili "srbi"? Mnogi među nama nažalost izgleda su izgubili sve veze sa korenima, izgubili su svest o samima sebi i svom postojanju. Oprosti im bože jer su maloumni pa i ne mogu shvatiti zlo svojih dela.