TENZIJE U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI Petković: Deset puta je teže nego što je bilo (VIDEO)
Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić i četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije obraćaju se srpskoj javnosti.

Obraća se Goran Rakić

- Zbog težine i ozbiljnosti poruke koju smo primili juče, narodu treba da objasnimo sledeće: Kvinta podržava kosovsku nezavisnost, podržavaju odluke koje Priština donosi, a naročito podržavaju odluke o tablicama i uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta. Pozivaju se na Briselski sporazum, ali mi se nismo složili sa njima, odluka o tablicama nije u skladu sa sporazumom, a oni su nas pozvali da prihvatimo "realnost". Nijedan Srbin nikada neće prihvatiti nezavisnost. Za nas to nije gotova stvar i nikada neće biti, rekao je Rakić.

On tvrdi da je jedina instanca gde treba rešavati otvorena pitanje je briselski sto.

- Kada imamo jednostrane poteze, imamo i reakciju Srba. Stečena prava se nikome ne mogu oduzeti, osim na silu. Oni imaju silu, mogu tako da pokušaju, da menjaju zakone, ali mi nećemo u tome učestvovati, naročito da nam neko oduzima tablice, kaže Rakić.

- To nisu "Miloševićeve" tablice, kako ih oni nazivaju, već tablice koje izdaje Republika Srbija. Nećemo prihvatiti da budemo stranci, to od nas žele da naprave, da nas asimiliraju, ili da nas oteraju sa vekovnih ognjišta. Očekujemo da će se dijalog rešiti, da će Vučić naći način da prevaziđemo krizu koja traje već godinu dana. Jednostrani potezi Prištine se samo nastavljaju, a Kvinta ih samo podržava. Srbi sa severa nikada neće to prihvatiti. Jedino veruju u rešenje u Briselu, koje će predsednik Vučić naći.

Nakon Rakića govorili su i gradonačelnici sa severa Kosova, složivši se da rešenje treba tražiti u dijalogu i sačuvati mir.

Obraća se Petar Petković

- Srbi se suočavaju sa velikim pritiscima, a ovo je prilika da pokažemo puno jedinstvo i podržimo predsednika u razgovorima koji predstoje u Briselu. Način na koji je Kvinta razgovarala sa Srpskom listom, govori u kako teškoj situaciji idemo u Brisel. Danas je deset puta teže nego što je bilo, a to Kurti koristi da kaže kako preko Srbije Rusija vrši uticaj. Jedini koji ide u pravcu nasilja je Aljbin Kurti. Srbi ne žele da žive u lažnoj državi Kosovo, oni ne žele teror Aljbina Kurtija. Želimo da idemo u pravcu komrpomisa, ali to treba da želi i druga strana, koja primorava Srbe da se odriču svoje države. Važno je da pokažemo mudrosti i razumevanja, da ovu situaciju rešimo mirno, da pronađemo kompromis. Svakodnevno prištinske službe izviđaju teren, traže prostor za napade, prate ljude, a to ukazuje na to da Kurti ne želi da bude miran, kaže Petković.

- Srbija će pobediti jer na svom čelu imamo Vučića, predaja nije opcija. Pristajemo samo na mir, to je svima potrebno. Da nije Vučića, pitanje je šta bi bilo sa Srbijom i Srbima. Duboko se nadam da će međunarodni predstavnici urazumiti Kurtija, kako bismo sačuvali mir.

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading