MASAKR ZA KOJI NIKO NIJE ODGOVARAO Devetnaest godina od zločina nad srpskom decom u Goraždevcu
Eparhija raško-prizrenska

Albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucali na grupu od osamdesetak dece, koja su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đordja Ugrenovića (20).

Pomen stradalom Ivanu Jovoviću i Panti Dakiću biće služen u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice. Pomen će služiti vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Zločin u kome je život izgubilo dvoje, a ranjeno čestvoro dece ostavio je ogromne posledice na Goraždevac i ostale povratničke sredine. Mnoge porodice sa decom su se nakon ovog zločina odselile.

Vrtić, osnovna i srednja škola u Goraždevcu danas broje oko stotinak dece, što je za dve trećine manje nego pre devetnaest godina, uprkos činjenici da se u ovom selu u proseku rađa oko desetak beba. Mladi danas odlaze uglavnom zbog nedostatka radnih mesta.

Za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

Pripadnici civilne misije Ujedinjenih nacija - UNMIK su obećali da će prevrnuti svaki kamen da pronađu ubice nevine dece.

Obećanje se završilo saopštenjem da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz kalašnjikova na decu.

Ubistvo dece osudili su svi medjunarodni zvaničnici, a povodom tog terorističkog čina održana je i sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Roditelje dece stradale u ovom zločinu su "posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmika, pozvali nadležni iz Euleksa" krajem decembra 2010, kada im je rečeno da "Euleks ne može da vodi istragu, jer nema dovoljno argumenata".

Tokom istrage koja nije dala nikakve rezultate saslušano je 75 svedoka i pretreseno 100 lokacija.

Tužilac Euleksa je  zvanično obustavio istragu ubistva dece u Goraždevcu 25. decembra 2010. godine, jer, kako je tada saopšteno iz EU misije vladavine prava, "policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih", kao i to da "bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena, ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred".

Roditelji ubijene i ranjene dece tvrde da se, na osnovu podataka kojima se raspolaže, a i prema njihovim ličnim saznanjima "zna ko su naredbodavci i izvršioci, da je ubica identifikovan, ali da svi ćute". Smatraju da nije uloženo dovoljno truda da se obelodane počinioci, jer medjunarodna zajednica i kosovske vlasti ništa ne čine kako bi se počinioci priveli pravdi.

Zločin u Goraždevcu, na reci Bistrici je jedan od četiri najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih mirovnih vojnih i civilnih snaga na Кosovo, pored ubistva žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa "Niš ekspres" kod Podujeva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading