JOŠ SAMO DA NAM STAVE ŽUTE TRAKE Srbi sa Kosova i Metohije: Albanci čine sve da nam zagorčaju život!
Alo

Tačno u ponoć trebalo je na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije da počne primena nove mere privremenih vlasti u Prištini prema kojoj Srbi iz centralne Srbije neće više moći da uđu na Kosovo s ličnim kartama Republike Srbije, već će na prelazu morati da uzmu nekakav "ulazno-izlazni dokument" koji će izdavati vlasti u Prištini.

Bojimo se

- Oni čine sve da nam zagorčaju život i ovo je još jedan korak u nizu ka njihovoj želji da mi Srbi nestanemo sa ovih prostora. Ovim dokumentom gubimo svoj identitet i očekujemo da je sledeće što će nam Priština nametnuti - žute trake kako bi nas potpuno obeležili kao ljude koji nisu podobni za život na ovim prostorima - kaže Srbin iz Severne Mitrovice, koji, razumljivo, nije želeo da kaže svoje ime.

Strah među Srbima dodatno je pojačan povećanjem broja pripadnika ROSU na terenu prethodnih dana.

- ROSU viđamo na putu od Jarinja prema Severnoj Mitrovici, prolaze onim njihovim bornim kolima, viđamo ih i na Jarinju, na oko pola kilometra od prelaza, povremeno dežuraju na jednoj od raskrsnica između Jarinja i Leška - opisuju Srbi iz ovog dela Kosova. - Bojimo se, kako se ne bismo bojali... Ovako je bilo onih dana kad smo branili i odbranili most na Ibru u Severnoj Mitrovici, kad su bili sukobi kod suda, kad smo branili pravo na svoje postojanje na ovim prostorima - kažu Srbi u Severnoj Mitrovici.

Maltretiranje

Dodatnu uznemirenost donelo je i hapšenje dvojice mladića u subotu na putu blizu Zubinog Potoka. Oni su privedeni samo zato što su nosili majice s natpisom "Nema predaje" preko karte Kosova i Metohije na kojoj je bila srpska trobojka. - Ispitivali su ih, maltretirali, oduzeli su im majice, naterali ih da majice pocepaju u policijskoj bazi Brnjak i pošto su im uzeli izjave, napisali su im prijave pod izgovorom da izazivaju rasnu i nacionalnu mržnju - tvrdi naš izvor iz Zubinog Potoka.

Inače, i u severnom delu Kosovske Mitrovice i u drugim srpskim sredinama prethodnih dana izlepljeni su plakati s natpisima "Nema predaje - KM ostaje" i "Nema predaje - srpske l. k. ostaju".

Istovremeno, od danas, 1. avgusta, počinje da teče rok od 60 dana koji su privremene vlasti u Prištini ostavile Srbima da svoje automobile registrovane u sistemu Republike Srbije na gradove na Kosovu preregistruju na RKS tablice, i to je nova muka za Srbe, koja im u znatnoj meri otežava život.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading