NAPETO NA KOSOVU Petar Petković: Kurti želi nasilje, želi da sahrani dijalog (VIDEO)
Alo!

Petković se obraća posle najava ministra Nikole Selakovića da Albanci spremaju pakao srpskom narodu.

 

- Kurti se poziva na sporazum iz 2011. godine o slobodi kretanja, koji su potpisali 2. jula Borko Stefanović i Edita Tahiri. Sporazum je potpisan u Briselu. Ovim se sporazumom nažalost priznaju kosovske lične karte i vozačke dozvole i govori se između ostalog i o dve strane - rekao je Petković. 

Kurti se, kaže Petković poziva na tačku 3 ovog sporazuma. 

- Ovaj kao i svi drugi sporazumi se nalaze na sajtu Kancelarije za KiM - rekao je Petković. 

- Iako ovaj sporazum nam donosi mnogo problema, a ono što sigurno ne piše da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koji se izdaju za stanovnike druge strane, odnosi konkretno na Srbe koji žive na KiM. Kurti se setio posle 11 godina da krene sa primenom sporazuma, tako što će uvesti ulazno-izlazni dokument.

- On se po sporazumu odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Kurtija zanima samo ukidanje srpskih ličnih karata Srbima na KiM, jer on tako želi da istisne postovanje srpske države na prostoru Kosova i Metohija. Takođe, njih interesuje samo da ukinu KM tablice. On ne želi prisustvo srpskih insitucija na prostoru Kosova i Metohije.

Alo!

 

- Kada govorimo o tablica, sporazumom iz 2011. predviđeno je da svi koji imaju vozila i žive na KiM mogu da preregistruju svoja vozila na RKS table, koje je izdavala Priština, i KS table koje je izdavao UMNIK. Mi smo izdejstvovali da produžimo njihovo trajanje za još 5r godina, pa da kada te godine isteknu ponovo razgovaramo o tome. Taj rok je trebalo da važi do septembra 2021. godine, a Priština godinu dana ranije donosi odluku da ukike KS tablice.

- Mi smo reagovali i ukazali svima da se na taj način krše sporazumi. Ukidanjem KS tablica ne ostavlja se mogućnost Srbima da biraju između KS tablica i RKS tablica. U Briselu se niko nije zabrnuo, iako smo stalno apelovali i niko nije želeo da izvrši pritisak na Prištinu. Kurti je izazvao novu krizu uvođenjem tablica države Kosovo - rekao je Petković. 

- Kurtija zanima jedino da izbaci isrpske registarske tablice, pre svega KM. On mora da zna da to Srbi neće učiniti, jer ne žele da žive u lažnoj državi, rekao je Petković.

Vlada u Prištini donela je odluku da od 1. avgusta izdaje potvrde za građane koji poseduju dokumenta Srbije i da počne preregistracija automobila sa srpskim tablicama.

Alo!

 

– Kurti želi da izazove krizu na prostora KiM, on želi nasilje, želi da sahrani dijalog, videli smo da ne želi da razgovora, ja molim Kvintu da izvrši pritisak na Kurtija da razgovara. Nama je u ova teška vremena potreban mir, da sačuvamo stabilnost.

- Oni sada žele da predstave da KM tablice nisu deo tog sporazuma. Kada idete na prostor Kosova i Metohije, videćete da Prištinska strana i na KM tablice stavlja stikere. Ovim sporazumom je dogovoreno da stikeri važe sve dok se na visokom nivou ne reši trajno ovo pitanje. Kurtija to ne zanima, nego samo kako da izbaci srpske tablice sa Kosova i Metohije.

- Taj proces treba da traje dva meseca, ali kurti mora da zna da Srbi to neće da učine, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već da imaju svoje srpske institucije na severu Kosova i Metohije. Ako Aljbin Kurti sada ima pravo da pokreće sporazum nakon 10 godina i da ti me krši stečena prava koja su konstituisana u tom periodu, jasno je da po reciprocitetu i Srbi imaju pravo da pokrenu Briselski sporazum iz 2013. godine koji se ne sprovodi, i da krenu sami da formiraju ZSO, s ozbirom da ZSO predstavlja samu srž Briselskog sporazuma.

- Srbi će krenuti u formiranje ZSO i nadam se da će ih svi podržati u tome, pre svega zemlje KVINTE, jer ne prođe dana da neko ne kaže da ZSO mora da bude formirana, na šta su stavljeni potpisi. Svi podržavaju Kurtija koji želi da urši dijalog i koji iz sporazuma vadi samo ono što može da izazove krizu. Ja pozivam KVINTU da izvrši potreban pritisak na Kurtija, da ga urazumi, da se zaustavi Priština sa ovim potezima koji mogu da izazovu krizu sa nesagledivim potrebama. Nama je svima potreban mir, u ovim teškim vremenima nam je potrebno da sačuvamo stabilnost.

Alo!

 

- Puna odgovornost će biti na zemljama KVINTE, ukoliko Aljbin Kurti izazove krizu koja je na samom pragu i koja može da izbije već od ponedeljka. Predsednik Vučić danas je obavio konsultacije sa Srbima sa KiM, sa političkim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, i povodom te situacije će se obratiti sutra javnosti u 10 časova.

- Ja ću sutra imati sastanak sa svim predstavnicima Srba sa KiM. Vučić će upututi KVINTI poziv da reaguje i da zaustavi Aljbina Kurtija da se zaustavi sa svim ovim potezima Prištine - zaključio je Petković. 

Premijer oprivremenih institucija Aljbin Kurti ponovo se danas na srpskom jeziku obratio Srbima na Kosovu i Metohiji i u video obraćanju rekao da su nadležne institucije izvršile neophodne pravne i logističke pripreme i da će "pomoći" Srbima na KiM u procesu preregistracije.

Kurti je poručio Srbima na KiM da potez Prištine shvate kao odgovor na kršenje njihovih prava kao građana Kosova.

Komentari (0)

Loading