PETKOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U STAROM GRACKOM Jasno je da žrtve sa spomenika opominju da se ne može sakriti i da će se za njega  morati odgovarati
Tanjug

"Masakr nad nedužnim civilima, nad Srbima koji su krenuli da skupljaju letinu, pokazuje svu dubinu ideologije mržnje albanskih ekstremista prema srpskom postojanju na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković i dodao da se radi o jednom od najtežih zločina, izvršenih nad Srbima u pokrajinii, nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. 

PETKOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U STAROM GRACKOM Jasno je da žrtve sa spomenika opominju da se ne može sakriti i da će se za njega  morati odgovarati

Tanjug

 

On dodaje da se zločinci nisu tu zaustavili, već su groblje na kome su sahranjeni stradali žeteoci, više puta minirali i oskrnavili, kao i spomen-ploču sa imenima stradalnika, istaknutu na objektu Osnovne škole u centru sela. 

"Jasno je da žrtve i sa spomenika opominju da se zločin ne može sakriti i da će se za njega kad-tad morati odgovarati", rekao je Petković.

On je naglasio da se zbog toga zahteva od predstavnika privremenih institucija u Prištini da prekinu da štite teroriste i zločince,  i pozvao međunarodnu zajednicu da konačno ispuni obaveze iz svojih nadležnosti i uspostavi vladavinu prava u pokrajini, te da ponovo otvori istragu i pravdi privede počinioce ovog i svih drugih nerasvetljenih zločina, koji su počinjeni nad Srbima na KiM.

"Poslednja je prilika da Specijalni sud za zločine tzv. OVK rasvetli ovaj zločin i da tako međunarodna zajednica pokaže koliko je privržena pravu i pravdi i koliko je sposobna i voljna da istraje u rasvetljavanju svih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji", rekao je on, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

IZGOVORI PRIŠTINE SU ČISTA LAŽ! Petković odgovorio Krieziu

Dodaje da će Srbija nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svoji stradalih sunarodnika, al ii da će nastaviti da energično insistira na pronalaženju i kažnjavanju odgovornih za sva zlodela počinjena nad našim narodom na Kosovu. 

"Bez istine i pravde, bez odgovornosti za počinjene zločine ne može se izgraditi poverenje, niti doći do normalizacije odnosa među Srbima i Albancima, u našoj južnoj pokrajini. Sa druge strane, nerasvetljeni zločini opominju i prete da mogu da se ponove, zato je neophodno da porodice postradalih žetelaca pronađu mir tako što će istina konačno ugledati svetlost dana", rekao je Petković.

Pre tačno 23. godine u Starom Gracku, ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba. 

PETKOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U STAROM GRACKOM Jasno je da žrtve sa spomenika opominju da se ne može sakriti i da će se za njega  morati odgovarati

Printscreen

 

Stradali su: Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile  Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). Najmlađi među njima, Novica Janićijević, imao je samo 17 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading