DOGOVORI MORAJU DA SE SPROVEDU Lajčak: SZO je najvažnija tačka u dijalogu za srpsku stranu
EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Lajčak je istakao da ZSO nije tehnički dogovor i da se on mora sprovesti.

„Za mene je to pitanje principa međunarodnog prava, što znači da postignuti dogovori moraju da se sprovode. Zajednica je politički sporazum koji je ratifikovan u vašem parlamentu, dakle, nije tehnički sporazum, već je politički, a vi dobro znate da srpska strana u dijalogu to smatra najvažnijom tačkom", rekao je Lajčak.

Prema Lajčakovim rečima, ovo nije glavni dogovor, ali je u interesu obe strane. On je poručio da Kosovo i Srbija ne treba da beže od ove obaveze, već da počnu da razgovaraju o tome kako će to da reše.

"To nije glavni sporazum, ima mnogo sporazuma koje treba sprovesti, jer kao što sam rekao, svi sporazumi potpisani u prošlosti moraju da se sprovedu. Redosled pitanja bi trebalo da bude dogovoren između dve strane. Naravno ovo pitanje redovno izlaže Srbija, ali mislim da je u interesu obe strane, odnosno Srbije i Kosova, da ne beže od ove obaveze. Hajde da razgovaramo o tome kako ćemo to rešiti“, istakao je Lajčak.

Lajčak je poručio da pomno prati javni diskurs na Kosovu.

„Pažljivo pratim javni diskurs na Kosovu. Vreme je da se promeni narativ, ne treba da se plašimo nečega što nije loše po Kosovo, već da to vidimo kao priliku“, rekao je on.

Što se tiče dogovora o registarskim tablicama između Kosova i Srbije, Lajčak je rekao da je u ovom trenutku "lopta u polju Vlade Kosova", jer se, prema njegovim rečima, čeka da Vlada obavesti šta treba da budu naredni koraci.

„Radna grupa je bila angažovana šest meseci, sastala se osam puta, ali još nije uspela da napravi spisak zajedničkih preporuka za donošenje političke odluke. Trenutno čekamo da nas Vlada Kosova obavesti šta bi trebalo da budu naredni koraci, jer je u ovom trenutku lopta u polju Vlade Kosova. Mi u ovom trenutku ne možemo mnogo da uradimo“, naveo je Lajčak.

VAŽAN RAZGOVOR Vučić večeras u Beogradu s Lajčakom

Na pitanje zašto je lopta u dvorištvu Vlade Kosova, on je rekao da bi Kosovo moglo da primeni delove sporazuma o slobodi kretanja, o registarskim tablicama od 2011. do 2016. godine i da deluje u skladu sa njima.

„Mi ne teramo Kosovo da nešto uradi, već tražimo od Vlade Kosova da nam pokaže svoj predlog da delujemo u situaciji kada nema dogovora između dve strane“, rekao je on.

Predstavnik EU je naglasio da nalepnice mogu da se koriste do konačnog rešenja, ali prema njegovim rečima, u ovom sporazumu postoje neke odredbe koje nisu sprovedene, a koje treba rešiti.

„Naravno, jedna od njih su tablice KM, i na to pitanje treba obratiti pažnju“, naglasio je Lajčak.

On je rekao i da tema o priznavanju diploma još nije bila tačka dnevnog reda dijaloga u kome on učestvuje. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading