ALBANSKO VARVARSTVO UOČI VIDOVDANA Bagerima opkolili Gazimestan i ZABETONIRALI mesto Kosovskog boja
Printskrin

Reč je o Spomen - području u zaštićenoj zoni, o kojoj takozvano Kosovo mora posebno da brine. Ovo je provokacija, ne može se graditi na Gazimestanu, poručuju Srbi sa Kosova i Metohije.

Usred zaštićene zone izlivena je betonska ploča, očigledno temelj buduće građevine od tri stotine kvadrata.

Ovo nije prvi nelegalni objekat na mestu koje za Srbe ima poseban značaj. Odmah po obznanjivanju da se formira zaštićena zona neposredno uz Gazimestan počela je gradnja.

Borba da se prvi graditelj na Gazimestanu zaustavi trajala je nekoliko godina. Uzaludno, jer je posle godinu i po dana zgrada je stavljena pod krov, pored svetog mesta sada je stovarište.

Reagovala Srpska pravoslavna crkva

Kako Sputnjik saznaje, Srpska pravoslavna crkva je već reagovala, očekuje se da inspekcija zaustavi radove i naloži investitoru da više ne radi. Međutim, Rakočević kaže da je praksa na terenu nešto drugo. Dosadašnja je pokazala da sazidano, ne samo da nije srušeno, već objekti rastu, dok ne budu potpuno završeni.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije koji prati i poznaje stanje objekata na terenu, nemoćan je, jer njegove ingerencije trenutno faktički ne postoje. Ipak, može da se obrati relevantnim međunarodnim institucijama, uključujući i UNESKO.

Komentari (0)

Loading