POGLAVAR SPC NA VIDOVDAN NA GAZIMESTANU, STRAHUJE SE OD PROVOKACIJA: Četiri prstena obezbeđenja oko patrijarha Porfirija
Alo

 

Poglavar SPC i vladike će se nakon toga zajedno sa Srbima sa KiM uputiti ka Gazimestanu gde će biti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima. Ova poseta nosi određene bezbednosne rizike i, prema našim saznanjima, Kosovska policija je shodno tome aktivirala unapred pripremljeni operativni plan koji podrazumeva niz mera.

Alo

 

 

- Najpre, to znači da se dva dana uoči dolaska patrijarha koji je štićena ličnost obezbeđuju tačke njegovog boravka kako bi se sprečila mogućnost postavljanja eksplozivnih naprava ili uređaja za prisluškivanje. Pored toga, pod nadzorom se drži i ruta kretanja štićene ličnosti, što znači da će auto-put, kao i alternativni putni pravci biti pod konstantnim nadzorom policije, kaže za Alo! izvor iz Prištine.

Sve ovo, dodaje on, radi se veoma diskretno, neupadljivo, jer policija ne želi da ostavlja utisak vanrednog stanja.

Alo

 

 

- Uz Porfirija će biti određeni broj policajaca u uniformi, ali će mnogo više bezbednjaka u civilu pratiti njegovo kretanje i brinuti da sve protekne bez problema - kazao je naš sagovornik.

Patrijarha će čuvati policajci raspoređeni u četiri prstena. Prvi je onaj koji se nalazi tik uz njega i on je zadužen za „odbijanje neposrednog napada“.

- Preostala tri su kombinovana i njih čine policajci obučeni za brzo reagovanje, ali se među njima nalaze i obaveštajci koji su zaduženi za bočne prilaze do tačaka na kojima se nalazi štićena ličnost - kazao je naš sagovornik, i dodao da je deo posla preuzeo i Kfor sa više svojih jedinica.

Alo

 

 

Prema njegovim rečima, najveći rizik predstavlja boravak patrijarha na Gazimestanu jer, u slučaju nereda, najteže je kontrolisati „otvorene prostore“.

- Sama konfiguracija terena je veoma zahtevna. Prostor oko Gazimestana je otvoren, brisan, i takve lokacije su najteže za rad - kazao je on.

Pretresaće se sve torbe

Kosovska policija, koja će obezbeđivati Gazimestan će, prema rečima našeg izvora, na ulazu pretresati rančeve i torbe.

Ne može bez haosa i hapšenja

Nažalost, svake godine kada se Srbi na veliki praznik okupe na Gazimestanu obavezno bivaju provocirani, hapšeni zbog isticanja srpske zastave i drugih simbola, a neretko i fizički napadnuti od strane ekstremista iz Prištine.

Komentari (0)

Loading