ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA ALBANIJE I TZV. KOSOVA Rama i Kurti se nisu složili oko projekta Otvoreni Balkan
EPA

Na konferenciji za novinare posle sednice bilo je reči i o "Otvorenom Balkanu", i dok je Kurti rekao da nema ništa novo da kaže o toj inicijativi, Rama je konstatovao da Tirana i Priština imaju različite perspektive po tom pitanju, ali da to ne ometa bilateralne odnose.

"Tačno je da nas ''Otvoreni Balkan'' ne ujedinjuje, ali je podjednako tačno da nas ne deli", rekao je Rama, a prenosi Reporteri.

Albanski premijer je tokom sednice rekao da se trgovinska razmena između dve strane povećala za 160 miliona evra u odnosu na 2017. godinu, odnosno da je u 2021. iznosila 433 miliona evra, prenosi Ekonomija onlajn.

On je dodao da je rezultat zajedničkog rada dve vlade da će početi rad na "albanskoj enciklopediji", kao i da je završena prva faza na izradi jedinstvenog bukvara, koji će biti dostupan, kako je rekao, svoj albanskoj deci.

Rama je predložio da se u novembru, na 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije, održi zajednicka sednica dve skupštine.

On je naglasio da "nije uključen u politički život Kosova" i da između njega i Kurtija nema nesuglasica i tenzija.

Kurti je rekao da je sporazumima dve strane olakšan život njihovih građana i istakao da je zadovoljan implementacijom ranije postignutih sporazuma.

Tokom sastanka potpisano je 19 sporazuma iz, između ostalog, oblasti obrazovanja, carina, energetike i poljoprivrede, a prema jednom od njih, od 1. juna do 30. septembra ukida se kontrola na prelazima tokom vikenda i praznika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading