ŠARL MIŠEL PORUČIO OSMANI: Kosovo da bude usredsređeno na dijalog, svi sporazumi da se sprovedu
EPA RONALD WITTEK

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zahvalio je privremenoj predsednici Kosova Vjosi Osmani na jasnom stavu povodom rata u Ukrajini i u sprovođenju sankcija, i poručio da Kosovo treba da bude usredsređeno na dijalog sa Srbijom.

"Kosovo je pokazalo solidarnost sa Ukrajinom. Znamo da rat utiče na region i na Kosovo, i što se tiče cena hrane i energenata. Kosovska strategija treba da dovede do energentske efikasnosti i mi ćemo nastaviti da vas podržavamo, kako bi tretirali ove probleme koji se dešavaju", kazao je Mišel na konferenciji za novinare.

Zapadni Balkan je strateški prioritet, pozdravljamo vašu usredsređenost da sprovedete reforme u ključnim pitanjima kao što su vladavina prava, borba protiv terorizma, dodao je on.

Što se tiče vizne liberalizacije za građane Kosova, Mišel je napomenuo da je potebno da svaka članica EU zasebno donese odluku, ali da Kosovo pre svega treba da se usredsredi na dijalog sa Srbijom.

"Angažovanje Kosova treba da bude na dijalogu, treba da se sprovedu svi ranije postignuti dogovori. Vreme je da gledamo napred, i da unapredimo sve to za dobrobit čitavog regiona", poručio je Mišel.

Mišel je istakao i da članstvo Kosova u EU zavisi od normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i da svi sporazumi postignuti u prošlosti moraju da se ispune.

"Treba da postoji napredak u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, i treba da se sprovedu svi sporazumi koji su postignuti u prošlosti, a EU treba da bude u obavezi da pomogne.Nadam se da ćemo u nekoliko narednih meseci imati napredak, otvorena pitanja treba da se tretiraju. Bitno je za Kosovo i Srbiju da napreduju", kazao je Mišel.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading