NASTAVLJAJU SE NAPADI NA SRBE NA KiM Obijeno 11 povratničkih kuća i crkvena kancelarija (FOTO)
Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pljačku objekta SPC koji se nalazi u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je u ponedeljak ujutru zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji.

- Ovo je 15 napad na objekte Srpske pravoslavne crkve od početka godine što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC - navodi Kancelarija za KiM.

Dodaje se da je prethodno, od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, proteklog vikenda čak 11 obijeno, da su polomljeni prozori i vrata kao i da je pričinjena druga materijalna šteta.

 

- Ovime se broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata za svega 48 sati na prostoru KiM popeo na šest. Podsetimo, pored obijenih objekata, noćas su nožem izbodena dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša, opljačkane su dve prodavnice Srba u Velikoj Hoči, raseljenim vernicima iz Suve Reke nije dozvoljeno da prisustvuju slavi u Mušutištu, a razbojnici su pokušali da obiju parohijski dom u Osojanu - opominju iz Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije navode da ovakva statistika pokazuje da je po sredi sistemski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC, a da talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima.

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom pita predstavnike međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije da li će i kada dići glas protiv terorra kojem su izloženi Srbi na KiM i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima? Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da gradi kuće na prostoru KiM, pomaže SPC u pokrajini, ekonomski osnažuje naš narod, ali će ovi incidenti ostati mrlja na licu međunarodnih predstavnika - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Komentari (0)

Loading