KURTIJEVA ZABRANA Srbi ne mogu da slave slavu, a ni da posećuju groblje
EPA

"Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama", navodi Kancelarija za KiM.

Predstavnici Privremenog organa i orgnizatori puta su, navedeno je, uredno, još 8. juna obavestili pripadnike Kosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice.

Međutim, stigao je negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili, navela je Kancelarija za KiM.

KURTIJEVA ZABRANA Srbi ne mogu da slave slavu, a ni da posećuju groblje

kancelarija za KiM

 

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, "obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje".


"Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na KiM bude niti jednog Srbina", ocenila je Kancelarija za KiM.

Kako je saopšteno, koliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima, to obesmišljava i u temeljima potkopava.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading