NASTAVLJA SE MALTRETIRANJE NAŠEG NARODA NA KOSOVU I METOHIJI Albanci terorisali sveštenike i zabranili Srbima da uđu u crkvu
Jutjub/Kosovo Online

Vlasti Aljbina Kurtija zabranile su sveštenstvu SPC da služi liturgiju u Hramu Hrista Spasa u Prištini. Ovaj skandal dogodio se u četvrtak na Spasovdan, kada su vernici i sveštenici pokušali da uđu u ovu pravoslavnu svetinju.

Paroh Staniša Arsić rekao je da je u ranim jutarnjim satima sveštenstvo krenulo ka Hramu Hrista Spasa i da su im tada prišli pripadnici policije.

- Nakon što nas je policajac legitimisao, zabranio nam je da otključamo crkvu, a onda je jedan kordon od osam policajaca bio kraj nas, a sa druge strane smo primetili još dva automobila sa policijom koji su nas sprečili da održimo liturgiju - rekao je paroh Staniša, i dodao da su sveštenici sa vernicima nakon intervencije policije bili primorani da se vrate u Crkvu Svetog Nikole.

Mrlja i sram na obrazu Evrope

Doktor teoloških nauka Aleksandar Milojkov kazao je za Alo! da ovaj potez Prištine predstavlja dodatni pritisak na srpski narod i da se on dešava pred očima Evrope.

- Šta reći osim da je to još jedan teror nad Srbima i hrišćanima. To je mrlja i sram na obrazu Evrope i potvrda njenog obezdušenja, jer takav vandalizam podržava - kazao je on.

- Oduzeli su nam dokumenta i morali smo da se vratimo nazad. Nisu nam dozvolili, Srbima koji su se okupili sa sveštenicima, da prerežemo slavski kolač i da se pomolimo Bogu za naš stradalni narod na KiM. I bez obzira na to što imamo odluku suda da je hram pod patronatom Crkve, da nema nikakve smetnje da tamo služimo, oni nam jednostavno to nisu dozvolili - kazao je paroh.

Reagujući na skandalozne poteze Prištine da Srbima na KiM zabrani ispovedanje vere, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da niko ne bi trebalo da zatvara oči pred verskim nasiljem Aljbina Kurtija.

On je na Tviteru napisao da se Srbima zabranjuje održavanje liturgije u Hramu Hrista Spasa u Prištini, a da se dozvoljava rekonstrukcija kuće nacističkog saradnika Džafera Deve i upitao da li su te vrednosti dostojne Saveta Evrope.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi se da je Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjeno da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave.

„To je realnost s kojom žive Srbi na KiM. Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirigovan od vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu. Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, da se pomole Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je zabrana služenja liturgije jutros u Hramu Hrista Spasa u Prištini kršenje osnovnih ljudskih prava srpske zajednice i direktan udar na sve Srbe koji žive na KiM. On kaže da je duboko verovao da su ovakve stvari prošlost i da narodi koji žive na KiM treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poverenja uz poštovanje svih vera.

- Ovo što se dogodilo sveštenstvu i vernom narodu koji, sem što je želeo da obeleži veliki praznik, nije imao nikakvu drugu nameru, ne samo da je loša poruka nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu da se stvari moraju nazvati pravim imenom, a to je da ne postoji jednakost među narodima i da se ovim činom šalje jasna poruka da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru, kao i to da ne postoji verska ravnopravnost - rekao je Rakić.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić kazao je da se vlasti u Prištini pozivaju na demokratiju i vladavinu prava, ali da ih demantuju vesti o zabrani održavanja liturgije u Hramu Hrista Spasa u Prištini povodom Spasovdana. Obraćajući se ambasadoru EU u Prištini Tomašu Suniogu, izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku, izaslaniku Nemačke za Zapadni Balkan Manuelu Zaracinu i misijama EU na Kosovu, Jevtić je na Tviteru napisao da kosovske vlasti treba upitati zašto Srbi ne mogu da idu u crkvu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading