KANCELARIJA ZA KIM SAOPŠTILA: Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima iz Osojana
kancelarija za KiM

Humanitarni autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Kosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik, prenela je Kancelarija za KiM navodeći da se besplatnim prevozom Srbi iz Osojana prevoze u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljno da obave neophodne poslove, zdravstvene preglede ili administrativne obaveze.

"Tek pukom srećom u napadu nije bilo povređenih, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta. Vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj", navodi Kancelarija, koja inače finansira prevoz Srba.


Napominju da su Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Kosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka.

"Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Kosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na KiM, da svoj zadatak i ispune", navode u Kancelariji.

Dodaju da posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom.

"Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu", konstatuju u Kancelariji i zahtevaju da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru KiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo.

 

Komentari (0)

Loading