ALBANCI U PANICI, ZAPAD VRAĆA KOSOVO SRBIJI? Plan je da se odvoji od Rusije
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prištinske vlasti, prenose tamošnji mediji, strahuju da bi Vašington i Brisel mogli da nateraju Kurtija i njegovu "vladu" na velike ustupke prema Beogradu.

Loša pozicija

Prištinski analitičar Andi Bušati kaže da rat u Ukrajini u geopolitičkom smislu nikakao ne ide u prilog lažnoj državi.

- Dijalog u Briselu između Beograda i Prištine je politički mrtav, jer nikada neće doći do uzajamnog priznanja. Taj dijalog je bezvredan sve dok Beograd ne pronađe trajno rešenje. Plašim se da bi ovoga puta Zapad mogao i da žrtvuje Kosovo kako bi Srbiju oteo iz Putinovih kandži. U geopolitičkom kontekstu, trenutna situacija nikako ne ide u prilog Kosovu - ističe Bušati.

Komentarišući ove navode iz Prištine, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, general Mitar Kovač naglašava da Zapad neće Srbiji vratiti Kosovo i Metohiju, ma koliko god to lepo zvučalo.

- Sve je to lažna mantra koja se samo medijski eksploatiše. Zapadu jeste stalo do Srbije i stalo mu je da je uvrsti u svoj politički prostor i blok. Zato je spreman da nešto ponudi, ali mislim da nije baš spreman na ovolike političke ustupke našoj zemlji. Naprotiv, smatram da će činiti sve da pregovore dovede do kraja i da takozvano "Kosovo" primi u NATO pakt - upozorava Kovač.

Ne smemo nasesti

Ljuban Karan, bivši potkupovnik Kontraobaveštajne službe (KOS), ocenjuje da je cilj Zapada i njegovih balkanskih satelita da u svakom pogledu oslabe Srbiju.

- Nemam razlog da sumnjam u to da su Albanci na Kosovu pomalo u stahu, jer njihova takozvana "država" nikako ne napreduje kako su zamislili. Ipak, još manje ima razloga da sumnjam u to da će Zapad na svaki način pokušati da iskoristi situaciju oko Ukrajine ne bi li pokidao naše prijateljske veze sa Rusijom. Političari u Briselu i Vašingtonu čak žele da nekim svojim tumačenjem lažno prikažu kako je ruski predsednik jednom izjavom priznao lažnu državu Kosovo, što nije tačno i što je potvrdio ruski ambasador u Srbiji. Rusija nije i nikada neće priznati Kosovo! - uveren je Karan, koji dodaje da je podrška Rusije i te kako važna.

- Da nije Moskve i ruskog veta u Savetu bezbednosti UN, takozvano Kosovo bi davno bilo priznato kao država, a Srbi bi bili proglašeni za genocidan narod. Sada je najvažnije da ne nasedamo na prljava podmetanja i da održimo naša trajna tradicionalna prijateljstva i veze - zaključuje Karan.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading