KODRA OŠTRO KRITIKOVALA KURTIJA Imamo samo skandale, nemamo nova priznanja Kosova
EPA

Ona je rekla da su za to vreme viđeni samo brojni skandali ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, a nijedan korak koji približava Kosovo bilo kojoj državi.

„Kosovo već nekoliko godina ne samo da nema priznanja, već nema ni članstvo u nekom važnom međunarodnom mehanizmu, a samim tim, naravno, zemlja je u status kvo u pogledu spoljne politike. Sve što imamo bili su brojni skandali ministarke spoljnih poslova, ali nismo imali nijedan korak koji bi Kosovo približio bilo kojoj državi”, rekla je Deljiu-Kodra za Ekonomiju onlajn.

Kako je dodala, ova Vlada je u velikoj meri pogoršala odnose sa prijateljskim državama, pre svega sa matičnom državom Albanijom ali i Crnom Gorom.

“Nema agende Ministarstva spoljnih poslova za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova u ovim trenucima kada se razvoj događaja prebacio na Ukrajinu. Kosovo nije imalo jasnu agendu za dobijanje priznanja od pet EU država koje nisu priznale Kosovo ili za članstvo UN“, rekla je Deljiu-Kodra i dodala da su dosadašnji napori Vlade bili slabi i u pogledu članstva u Savetu Evrope i NATO.

U ovim okolnostima, navela je, spoljna politika treba da odigra svoju ulogu a to je jačanje veza sa saveznicima i "ispunjavanje obaveza koje ima premijer".

„Ono što smo do sada videli je da su napori Vlade slabi i da nema ničeg konkretnog ni za članstvo u Savetu Evrope, ni u NATO, a nema ni konkretnih koraka premijera, predsednika i ministra spoljnih poslova za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova”, kaže Deljiju-Kodra.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading