HAPSE SRBE ZBOG MLEKA Teror tzv. kosovske policije nad našim narodom, priveli 11 ljudi u Štrpcu i Severnoj Mitrovici
Printscreen/Kossev

Uhapšenima je, prema saznanjima "Novosti", određen pritvor od 48 sati a tom prilikom, kako je saopštila kosovska policija, zaplenjena su tri vozila za koje se sumnja da su služila za prevoz, odnosno "zabranjen promet i šverc".

U saopštenju kosovske policije navodi se da je prilikom kontrole na četiri lokacije i u oduzetim vozilima pronađena znatna količina komercijalne robe, odnosno namirnica bez odgovarajuće dokumentacije, koja je u konsultaciji sa tužiocem, zaplenjena. Ova akcija, međutim, izazvala je revolt meštana Štrpca koji smatraju da je ovo nastavak napada na žitelje ove većinski srpske sredine na krajnjem jugu Kosmeta.

Petković: Naši junaci sa Košara ušli u istoriju svojom hrabrošću i žrtvom - Alo.rs

- Poslednje brojne akcije upada kosovske specijalne policije ROSU samo su nastavak pritisaka na našu sredinu jer upadima njihovih specijalaca kosovske vlasti žele da zaplaše i obeshrabre žitelje u nameri da ostanu ovde - komentarišu sagovornici "Novosti" iz Štrpca koji ne žele da ih spominjemo.

Ipak, revoltirano dodaju da je u više od polovine radnji u albanskim sredinama roba bez odgovarajuće carinske deklaracije, ali da oni nisu na udaru ni policije niti carine.

- Ovde su uhapsili ljude koji uzimaju jogurt i kiselo mleko u Mitrovici, pri čemu po jednom litru imaju zaradu od 10 do 15 dinara kao i za druge osnovne životne namirnice i tako pokušavaju da prehrane svoje porodice - ističu revoltirani žitelji Štrpca.

Čitaku: Zabrinjava što predstavnici PR ne idu u Belu kuću - Alo.rs

Upozoravaju da je ova većinski srpska sredina sa oko 10.000 Srba i 2.000 Albanaca, poslednjih meseci na udaru albanskih vlasti i kosovske policije dok daleko veći šverceri u albanskim sredinama godinama i decenijama nisu čak ni na meti provere.

LISICE I ZA VELETRGOVCE

Nezvanično, među troje uhapšenih u tzv. Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici su vlasnici trgovinskih radnji uglavnom Albanci. Lisice su stavljene i na ruke vlasnika i radnika veleprodajnog objekta u kojem su nabavljali robu vlasnici radnji iz Štrpca.

PROTERUJU PRITISCIMA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković navodi da premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti šalje naoružane specijalce u Štrpce sa ciljem da zastraši i svakodnevnim pritiscima pokuša da protera preostale Srbe iz ove najjužnije srpske sredine i prekine njihove veze sa ostalim srpskim sredinama.

Tanjug

 

Međutim, kako kaže, Štrpčani ne nasedaju na provokcije i odlučni su da ostanu i opstanu na svojim ognjištima.

Komentari (0)

Loading