KURTI U DELIRIJUMU NAPAO BEOGRAD Imaju 42 baze blizu Kosova, moramo da budemo oprezni
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Kako je izjavio, srpske baze deluju oko Kosova.  

„Imaju 42 operativne baze koje rade oko Kosova i moramo da budemo oprezni. Budžet za odbranu povećali smo za 52 odsto, istovremeno povećavamo kapacitet policije i obaveštajnih službi i sarađujemo sa NATO-om“, rekao je Kurti.

2008. godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, kako je dodao, tri nedelje pre toga Gasprom je kupio većinu akcija Naftne industrije Srbije, a šest mesci kasnije iste te godine Rusija je anektirala Južnu Osetiju i Abhaziju.

„Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski blic rat u Ukrajini propada, mi se brinemo da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište“, rekao je Kurti.

Dodao je, kako je preneo Telegrafi, da Kosovo ima partnere u NATO-u: SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku.

Na pitanje šta Kosovo čini u borbi protiv hibridnog rata, Kurti je rekao da je Kosovo povećalo kapacitete vojske. Naveo je da je Kosovo svesno da nije članica NATO-a, ali da „ima NATO ovde“.

„Intervencija NATO-a je zaustavila srpski genocid, NATO je deo istorije Kosova. Španija, Slovačka, Rumunija i Grčka će nas, nadamo se, priznati i na taj način ćemo biti članica NATO“, rekao je Kurti.

Istakao je da ruski predsednik Vladimir Putin mora da se suoči sa sudom za ratne zločine u Ukrajini.

"Ovi užasni zločini koje svi vidimo u istočnoj Ukrajini su nesumnjivo ratni zločini. Verujem da je Kremlj naredio da čitava ratna mašina bude deo ovih zločina protiv bespomoćnih civila“, rekao je Kurti.

Ukrajini je, dodao je, potrebna veća pomoć, a Kosovo je izrazilo divljenje njihovom rukovodstvu i Zelenskom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

05.04.2022 15:46

Nisu starosedeoci proglasili nezavisnost vec doseljenici iz albanije a baze ce da budu i na granici sa albanijom i to ce biti uskoro