PRVO ZABRANIO IZBORE, A SAD IDE U POSETU Kurti: "Pozivam Srbe da ne učestvuju u protestima"
EPA

"Nisam uspeo da obiđem ogromnu većinu kosovskih opština. Ali ove druge godine kada pandemija popušta, i kada je očigledno da varijanta omikrona nije smrtonosna kao delta, kada je visok stepen vakcinacije, moći će više da se ide na teren. Druga godina vlade biće godina izlaska na teren i takođe ću posetiti opštine sa srpskom većinom", rekao je Kurti na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje srpskog novinara kada će posetiti opštine na severu Kosova.

Kurti je naveo da tokom prve godine vlade nikada nije pravio razliku između Albanaca i Srba.

On se dotakao i najavljenih protesta zbog nemogućnosti održavanja srpskih izbora na Kosovu.

"Video sam sinoć da je u Srbiji održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i danas sam dobio informaciju da se spremaju protesti za prekosutra. Mislim da protesti po ovom pitanju nisu neophodni. Dozvolite mi da pozovem Srbe da se ne organizuju i da ne učestvuju u takvim protestima", kazao je on.

Kurti je takođe rekao da smatra da gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić ne treba da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče niz važnih sastanaka. Predsednik je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Vučić se zatim obratio naciji i istakao da je jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila i odbijanje Aljbina Kurtija da se izbori održe na Kosovu i Metohiji.

- Prihvatili smo bezbroj kompromisa sa Prištinom da bi ljudi na KiM glasali, ali oni su tražili samo jednu stvar - da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali na to nismo pristali. Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo da li će Srbi moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzistencije tih ljudi. Učinili smo brojne ustupke Albancima tokom svih pregovora, a oni su tražili od nas de fakto priznanje tzv. Kosova u zamenu za dozvolu Srbima da glasaju. Albanci su tražili formulaciju da "Vlada Srbije traži od Vlade Kosova" da omogući glasanje. Srbija neće priznati tzv. Kosovo i mi to ne možemo da prihvatimo. Nema te cene i nikakvi izbori, niti izgubljeni glasovi, a zna se ko tu najviše gubi, neće nas pokolebati u odluci da ne priznamo tzv. Kosovo, kazao je Vučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading