"HVALA , VUČE!" Jeremić je bio glavna zvezda prištinskih medija kada je pre 14 godina proglašena nezavisnost lažne države Kosovo
Foto: Printscreen

Na Kosovu i Metohiji Albanci danas obeležavaju 14. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Na sednici Skupštine u Prištini, 17. februara 2008. godine, jednostranu nezavisnost tzv. Kosova je proglasio tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je tada odobrilo 109 poslanika Skupštine, u kojoj su nedostajali samo poslanici srpske zajednice, navedeno je da će "nezavisno Kosovo biti posvećeno miru i stabilnosti", a da će država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti preko odbijanja ispunjenja odredbi Briselskog sporazuma, neustavnog formiranja "Vojske Kosova" do neuspeha oko članstva u Interpolu koji je prouzrokovao uvođenje takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine... mnogo toga je stalo u ovih 14 godina.

 

Na svečanoj sednici koja je 17. februara održana u Prištini, tadašnji premijer privremenih institucija Hašim Tači proglasio je nezavisnost, a istu je samo dan kasnije priznalo 8 zemalja: Avganistan, SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

Već 18. februara održana je hitna sednica, kada je Skupština Srbije potvrdila Vladinu Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti. Istog dana je naloženo hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana na zahtev Srbije, zatražio od generalnog sekretara UN da raspusti privremenu Skupštinu Kosova, a njenu odluku o nezavisnosti poništi. Tadašnji generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun, to nije učinio, ali je na zasedanju izjavio da je važeći pravni okvir Rezolucija SB 1244.

Hvala, Vuče!

Albanci su pre 14 godina jednostrano proglasili nezavisnost takozvanog Kosova, a onda se i na naslovnim stranama svojih novina zahvaljivali tadašnjem ministru spoljnih poslova, Vuku Jerermiću

- Kada su kosovski Albanci jednostrano proglasili nezavisnost, u tome su ih agresivno podržale neke od najmoćnijih država sveta. Nije bilo lako svima njima reći u lice u Savetu bezbednosti UN da Srbija to NIKADA neće prihvatiti. Iza ovih reči stojim i danas - napisao je Jeremić prošle godine na Tviteru u pokušaju da opravda svoje postupke, uz snimak svog govora na Savetu bezbednosti UN.

"Hvala, Vuče!" - Jeremić glavna zvezda naslovnih strana prištinskih medija

Šiptarske novine su mu se 2010. godine zahvalile, jer im je utvrdio nezavisnost.

- Vuk Jeremić je hitno zatražio mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti kosovske nezavisnosti. Želja srpskog diplomate bila je ispunjena. Nezavisnost se smatrala u skladu sa svim međunarodnim zakonima - pisale su albanske novine tada.

Ipak, Srbi ne zaboravljaju i dobro se sećaju poniženja od strane Međunarodnog suda pravde i Albanaca, kao i Vuka Jeremića koji im je u tome pomogao!

MUP je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i premijera Kosova, kao i predsednika kosovske skupštine jer su „organizovali proglašenje lažne države na tlu Srbije”.

U junu 2008. Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav.

Generalna skupština UN je, na zahtev Srbije, 8. oktobra 2008, usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu traži da odgovori na pitanje: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom".

Taj sud je 22. jula 2010. utvrdio da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je pošto su predstavnici privremenih institucija započeli "trgovinski rat" kada su uveli takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, 21. novembra 2018. godine.

Priština se na ovaj potez odlučila pošto je pretrpela fijasko odbijanjem članstva u Interpolu, na zasedanju Generalne skupštine te međunarodne policijske organizacije, u Dubaiju. Ideja je bila da se Beograd primora da zaustavi "kampanju" Beograda za povlačenje priznanja samoproglašene kosovske nezavisnosti.

Prištinske vlasti su ovu odluku obrazložile "agresivnom kampanjom protiv Kosova". Tadašnji premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj javnost je na svom Fejsbuk profilu obavestio da odluka stupa odmah na snagu.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading