PETAR PETKOVIĆ ČESTITAO SAVINDAN Svetoslavlje je put da sačuvamo prošlost i utemeljimo budućnost na Kosovu
Alo

On je poručio da je Rastko Nemanjić je “najlepše srpsko dete”, koje je darovano Bogu i koje je Bog darovao nama, Srbima, kao i da je u "razgranatoj i zlatom izvezenoj lozi Nemanjića, Sveti Sava njen koren i njeno ishodište".

Kako je rekao Sveti sava je naša večita priča, nikada do kraja ispričana i završena, priča.

"Stojeći pred njegovim delom kao pred ogledalom, u njemu sagledavamo našu prošlost, našu istoriju, u njemu se ogledamo i mi sami, onakvi kakvi jesmo danas, ali i kakvi ćemo biti sutra, jer on nije postojao i iščezao, već on jeste i uvek će biti tu, među nama. U današnjem vremenu velikih iskušenja i izazova on je naš savremenik, koji nam je potreban, kao putokaz i duhovna svetlost na prosvetiteljskom, duhovnom, moralnom i svakom drugom, životnom putu", rekao je Petković.

Ističe da je zato misija u Кancelariji za Кosovo i Metohiju da obnavljamo i gradimo škole, kulturne centre i obrazovne ustanove u pokrajini, da stvaramo uslove i ulažemo u savremeno i kvalitetno obrazovanje budućih naraštaja, “jer ćemo samo tako ostati na istinskom putu svetosavlja”.

"Tokom vekova se njegov pečat utiskivao na sve što je srpsko, kao zaštitni znak celog naroda i njegov duhovni i moralni stub. Кada smo kroz istoriju doživljavali najveće nesreće, ime Svetog Save smo prizivali u pomoć, u najvećim posrnućima s njim smo vaskrsavali, u našim mnogobrojnim, tragičnim seobama njega smo nosili kao najveću svetinju i dokle smo mi stizali u našim rasejanjima, dotle se njegovo ime pročulo i njegov pepeo razvejao", naglasio je Petković.

Kako je rekao, od Svetog Save niko nas nije lepše predstavio u svetu i dodao da gde se on pojavljivao, tamo su se zavađeni mirili, neprosvećeni postajali učeni, razbraćeni su ponovo postajali braća.

Petković kaže i da su međusobna sloga i poštovanje temelj na kome stoji sve ono što je Sava zidao.

"On je naš prvi verski poglavar, prvi državnik, prvi prosvetitelj, diplomata, lekar, zakonopisac... utemeljitelj naše duhovne istorije i neprekidne svesti o srpskoj državi, koja je zapisana u predanju i knjigama starostavnim. Načela pravde, prava, slobode, mudrosti i ljubavi ugradio je Sveti Sava u temelje srpske države, a njegova politička filozofija objedinila je kasnije ono najbolje i najlepše u srpskoj državnoj tradiciji", rekao je Petković.

Zaključuje da su u Svetom Savi sabrana sva vremena, povezani vekovi, ukrštene naše istorijske sudbine i sva naša pokolenja, što se, ističe, u ovim vremenima zasigurno najneposrednije oseća na Кosovu i Metohiji.

"Zato neka svetosavlje ostane duhovna sila koja će nas sabirati oko naše istorije, kulture i identiteta, a Sveti Sava neka prosveti naša srca i razum i neka nas blagoslovi verom, mirom i slogom", rekao je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading