PORTPAROL EVROPSKE UNIJE Srbi na Kosovu treba da glasaju, Priština da preispita stav!
Foto: Youtube/Printscreen

Stano je dodao da EU poziva strane da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje, povodom odbijanja vlade u Prištini da omogući Srbima da na Kosovu glasaju na referendumu na način na koji je to i ranije organizovano.

"Svesni smo zahteva Srbije upućenog OEBS da sprovede 'prikupljanje glasačkih listića' na Kosovu za predstojeći srpski referendum i naknadnog odbijanja Kosova", naveo je Stano.

On je dodao da u okviru dijaloga koji vodi EU, nema sporazuma o održavanju srpskih izbora na Kosovu, ali da je ustaljena praksa da strane komuniciraju preko OEBS uoči svih izbora u Srbiji kako bi se dogovorile o aranžmanima „prikupljanja glasačkih listića”. Takvo prikupljanje je, naveo je, obavljeno 2012, 2014, 2016, 2017. i 2020. godine.

"EU je uvek ohrabrivala ove razgovore i spremna je da omogući sve nove razgovore između strana ako se to zatraži. Srbi na Kosovu treba da imaju mogućnost da ostvare svoje demokratsko pravo i da blagovremeno glasaju i na srpskim izborima. Građani ne treba da plaćaju cenu političkih sporova, posebno kada je u pitanju učešće u demokratskim procesima“, rekao je Stano.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading