NASTAVLJA SE DIPLOMATSKA BORBA Eskobar uskoro dolazi sa Lajčakom da ohrabri dijalog Beograda i Prištine
Tanjug

- Ovu novu godinu počinjemo sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanju dijaloga. Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati - rekao je Eskobar za Glas Amerike.

Haradinaj: Ubijao sam srpske vojnike i oficire - Alo.rs

Dodao je da se "pitanje Beograda i Prištine ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na kolege u regionu".

"I u tom pogledu rekao bih da je Albanija bila veoma korisna. Tirana konstruktivno razgovara sa obe strane i u potpunosti podržava naše napore da uspostavimo stabilan odnos između Srbije i Kosova, što cenimo", rekao je Eskobar redakciji Glasa Amerike na albanskom jeziku.

Najavio je da će angažovanje SAD biti "intenzivno sa obe zemlje" i da će konkretnim koracima pokazati podršku dijalogu.

"Mi ćemo pomoći, radićemo sa našim evropskim partnerima da realizujemo šta god bude odlučeno u dijalogu, u procesu koji vodi EU. Dakle, da, bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u celom regionu i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima", rekao je Eskobar.

Tvrdi da bi fokus trebalo da bude na multietničkom pomirenju, regionalnoj, ekonomskoj integraciji i evropskim standardima.

Inicijativu "Otvoreni Balkan" opisao je kao pozitivnu, ali je rekao da ona ne može biti efikasna bez učešća svih u regionu. Istakao je da je uključivanje svih, uslov da SAD podrže inicijativu.

KURTI IMA PODAO PLAN ZA 16. JANUAR Srbi očekivano na udaru

"Ne može. I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje I praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje kako bi standardi bili evropski. Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate da imate institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem", rekao je Eskobar.

Podvukao je da se radi o standardima i dva uslova – otvorenost za sve, prateći odgovarajuće standarde i institucije.

"To su uslovi naše podrške ovom projektu", podvukao je Eskobar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading