KRASNIĆI UDARIO NA KURTIJA Aljbin je upropastio odnose sa Amerikom!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

 

Krasnići, koji smatra da je kosovska vlada u prvoj godini na vlasti pokazala nedostatak kompetencije, znanja i vizije, navodi da Kurti ne treba da beži od svojih obaveza u vezi sa dijalogom sa Srbijom. 

"Da bi bila uspešna u dijalogu, vlast mora da bude mnogo ozbiljnija nego što se to do sada pokazalo. Protekli meseci su izgubljeni meseci, bila su dva sastanka koja su iskorišćena za politički 'šou' i za domaću potrošnju, a ne za postizanje ciljeva dijaloga", rekao je Krasnići za Kosovo pres.

On je naveo da bi fokus kosovskog premijera i vlade trebalo da bude na postizanju konačnog dogovora, ali i smatra da u prvoj polovini ove godine nema realnog prostora da se bilo šta konkretno uradi s obzirom na izbore u Srbiji početkom aprila.

Predsednik DPK ima rezerve u pogledu mogućnosti uključivanja Kosova u inicijativu "Otvoreni Balkan" i kaže da Kosovo ne može da bude njen deo sve dok od početka nije predstavljeno kao ravnopravno sa drugim učesnicama.

"Ne možemo da budemo deo tabele na kojoj nismo bili ravnopravni od početka. Nedostatak jasnoće o ravnopravnosti očigledno ometa realizaciju ovog procesa. Ako je 'Otvoreni Balkan' namenjen za šest država Zapadnog Balkana, onda je šest država trebalo da budu deo inicijative od početka do kraja, uključujući i izradu pravila. Nije isto ispočetka sesti za sto i ohladiti se do pola. Postoji potreba za preispitivanje ovog projekta", kaže Krasnići.

Povodom rada vlade, ocenjuje da pozitivnih pomaka nije bilo ni na unutrašnjem, ni na spoljnom planu.

"Imali smo degradaciju naših odnosa u regionu, a posebno sa Albanijom, što je besmisleno i neprihvatljivo. Ali i degradacija naših odnosa sa nekim od ključnih partnera Kosova kao što su SAD i neke od ključnih zemalja EU. Realno, umesto povećanja blagostanja građana imamo rast cena i porast problema, koji bi drugačijim pristupom bili mali. Do sada nisu ostavili prostora za bilo kakav pozitivan razvoj od ove vlade. Zabrinjava nedostatak kompetencije, znanja, ali i vizije vlasti", kaže on. 

On je optužio premijera Kurtija i za nedostaka rešenja za energetsku krizu i pozvao ga da se fokusira na upravljanje, a ne na nove izbore, navodeći da to ne znači da DPK nije spremna za nove izbore. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading