DOKLE ĆETE TO DA RADITE Brnabić: Po peti put se zabranjuje Petru Petkoviću ulazak na Kosmet
Tanjug/ Zoran Zestic

Predsednica Vlade Ana Brnabić navodi da je ovo peti put da se Petkoviću zabranjuje ulaz na teritoriju naše južne pokrajine.

„Ono što je najbizarnije u ovoj situaciji jeste da se ova zabrana dešava samo nekoliko dana nakon što je Evropska unija eksplicitno pozvala Prištinu da poštuje sporazume i Petkoviću omogući posetu Kosovu i Metohiji“ rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da ovakvo bahato i necivilizovano ponašanje privremenih institucija u Prištini, koje se ponavlja iznova i iznova, više ne vodi ničemu.

„Pitam Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu – dokle ovako? Koliko dugo mislite da tolerišete ovakvo ponašanje? Koliko će se još izvestilac EU za Kosovo i Metohiju biti gluv i slep na kršenje elementarnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji u 21. veku, a baviti se svim i svačim u centralnoj Srbiji – od rudarstva do bubamare?“

Foto: privatna arhiva

 

 

Predsednica Vlade ističe da je Petar Petković posetu uredno prijavio i da je imao nameru da obiđe srpski narod na Kosovu i Metohiji, učenike Bogoslovije u Prizrenu i povratnike u selu Novake.

„Kada vam 2021. godine neko zabrani posetu studentima i povratnicima u svoja ognjišta i uručenje pomoći ugroženim porodicama, ne mogu a da se ne zapitam o čemu mi uopšte treba da razgovaramo dalje? Zahtevam od Evropske unije da se jasno odredi prema ovakvom ponašanju Prištine i konačno nam stavi do znanja da li je cilj dijaloga normalizacija odnosa i obezbeđivanje normalnog života svom stanovništvu Kosova i Metohije, ili su u pitanju razgovori koji su sami sebi cilj, dok jedna strana poštuje sve sporazume a druga strana čini sve kako bi izbegla ispunjavanje obaveza koje iz sporazuma proističu“, izjavila je premijerka.


 

Komentari (0)

Loading