BORELJ SAOPŠTIO VAŽNE VESTI Uslediće nova runda pregovora Beograda i Prištine!
EPA/Olivier Matthys

 

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj najavio je novu rundu pregovora Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima pregovori će se nastaviti do kraja godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da bi do kraja godine trebalo da se održi još jedna runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, kao i da Unija očekuje od dve strane da potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume.

"Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, očekujemo da Srbija i Kosovo potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume, da naprave brz napredak u normalizaciji odnosa. Imaćemo, nadam se, još dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu do kraja godine", kazao je Borelj novinarima posle sastanka šefova diplomatije zemalja EU na kojem su učestvovali i partneri iz istočne Evrope.

Pozvao lidere obe strane da se odazovu pozivu

On je pozvao lidere obe strane da se odazovu njegovom pozivu za dijalog.

Borelj je naglasio da se "podrazumeva da, ukoliko države Zapadnog Balkana žele da budu članice EU, moraju da dele iste poglede kao EU".

"Dakle, trebalo bi da gledaju na svet isto kao i mi, da dele poglede, analize, razgovaraju...Ne moraju slepo da se slažu sa nama, ali mi želimo da usko sarađujemo. Biće im lakše kada vide kakav je naš pogled na svet, da se usklade sa time", naveo je Borelj.

Stanje u Bosni i Hercegovini

On je izrazio i zabrinutost što pojedini lideri u Bosni i Hercegovini koriste retoriku podela i ponovio da Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH. Borelj je nakon sastanka šefova diplomatije zemalja Evropske unije u Briselu rekao da je EU zabrinuta i zbog toga što politički lideri u BiH ne koriste neizbornu godinu za izmene izbornog zakona.

"Zabrinuti smo što s druge strane neki političari koriste ovu priliku za retoriku podela. Moram da ponovim da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političare da sednu za pregovarački sto", istakao je Borelj.

Na pitanje novinara da li bi na Balkanu moglo da dođe do novog rata, Borelj je rekao da problemi moraju da se reše pre nego što se situacija pogorša da do toga ne bi došlo.

Komentari (0)

Loading