PRAZNIK U SRPSKIM SREDINAMA NA KIM Neće raditi državne službe, đaci su na raspustu...
Printscreen/KosovoOnline

Državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen sutra, 11. novembra 2021. godine, prenosi Radio Kontakt Plus.

Zakonom o državnim i drugim praznicima Srbije, ovaj datum je predviđen kao neradni dan, tako da sutra neće raditi institucije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu neće raditi opštinske službe, pošte, banke i prosvetne ustanove, dok će privatni preduzetnici uglavnom raditi kao i ostalim danima.

Iz mitrovičke Pošte za Radio Kosovska Mitrovica kažu da sutra neće biti dežurnih šaltera i da se, zbog sutrašnjeg praznovanja, isplata oktobarskih penzija, danas vrši putem tekućih računa i na šalterima pošta, tako i dostavom na kućne adrese.

Takođe, sutra će odmarati zaposleni u ekspoziturama i filijalama Poštanske štedionice, kao i Komercijalne banke.

Đaci osnovnih i srednjih škola su na produženom jesenjem raspustu, iz epidemijskih razloga. Učenici će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 15. novembra.

Dežuraće se u svim zdravstvenim ustanovama, elektrodistribucijama i javnim - komunalnim preduzećima.

Ovaj praznik, ujedno je i poslednji neradni državni praznik u ovoj godini.

U Srbiji, Dan primirja se ove godine obeležava deveti put.

Pre 2012. godine, obeležavan je tako što bi mu u osnovnim i srednjim školama, bio posvećen prvi čas. Čak i ova praksa je uvedena tek 2005. godine.

Pored Srbije, u mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina.

Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading