ZA RAZLIKU OD KURTIJA, VUČIĆ JE NACIONALNI LIDER Kosovski analitičar oštro opleo po premijeru lažne države Kosovo
EPA/GEORGI LICOVSKI

Bećaj je rekao da je pitanje Aleksandra Vučića problem Srbije i Srba, dok je pitanje Kurtija problem građana Kosova.

"Aljbin Kurti ima mnoga iskušenja da se dokaže pred Kosovarima i ako to dokaže, mislim da može automatski da otvori vrata da postane svealbanski lider, i da gleda druge delove teritorije i sklopi dogovor sa Edijem Ramom“, rekao je Bećaj.

Ipak, kako kaže, postupci koje čine kosovski zvaničnici, pre svega Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, ne donose poverenje građana, već suprotno.

Bećaj je rekao da je veoma razočaran izjavama Osmani i Kurtija o Zajednici srpskih opština podsećajući da je obaveza o formiranju ZSO potpisana u kosovskoj skupštini. On je upitao „šta se dešava sa suverenitetom države ako upravo ova vlast ne poštuje dokument koji izdaje suverena država“.

„Predsednica Osmani me je dosta razočarala, mislio sam da ona neće upasti u zamku zahteva po pitanju sprovođenja sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom. Najpre je rekla da će se to sprovoditi u skladu sa Ustavom, ali je potom rekla da će ličiti na nevladine organizacije. Nije bilo potrebe da se to kaže. Mislim da je to što su naši zvaničnici uradili izuzetna greška“, smatra Bećaj.

On ističe da je Samoopredeljenje čekalo 15 godina da dobije većinu i upravlja Kosovom, ali da je svojim postupcima učilo da za manje od osam meseci izgubi polovinu podrške biračkog tela.

Bećaj smatra da kosovska vlada ne razume dobro poruke Bajdenove administracije.

"Imamo američkog predsednika koji ne samo da dobro poznaje Kosovo, već je i emotivno vezan za njega. Imamo i ambasadora u Srbiji i na Kosovu koji se zalažu za američku politiku koja je u interesu Kosova i Albanaca. I šta mi radimo. Ćutali smo i ćutimo kad god dolaze jasne poruke od predsednika Bajdena ili bivšeg ambasadora Kosneta“, rekao je Bećaj.

Ovaj poznavalac političkih prilika naglašava da na Kosovu nikada do sada nije bilo manje Srbija, a veći uticaj Srbije.

"Moramo da budemo realni. Nikada ranije nije bilo manje Srba na Kosovu. Nikada ranije pitanje uticaja Srbije nije bilo veće. Moramo ići putem rešavanja problema. Do sada nismo imali odgovarajući kontekst da delujemo u rešavanju problema“, zaključio je Bećaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading