SAVET KOJI ŠTEDI VREME Kako da dizelaš lakše upali zimi?

Kako da pomognete sebi ako vaš automobil neće da upali?

sneg, Beograd, ljudi, ulice, vreme
sneg, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom.

Kako da pomognete sebi ako vaš automobil neće da upali?

Parafin se u dizelskom gorivu na niskim temperaturama kristalizuje, a ti kristali začepljuju pore filtera goriva. Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći, a kad se povećaju dovoljno da blokiraju protok goriva kroz filter, motor se ne može pokrenuti…

Kod modernijih motora proizvođači tom problemu doskaču ugradnjom grejača u kućišta filtera, pa se problem ređe događa.

Uz to, dizelskom gorivu na pumpama se dodaju aditivi, u zavisnosti od perioda godine, a kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju i senzore koji otkrivaju vodu na dnu filtera i paljenjem žute lampice upozoravaju vlasnika da je vrijeme za akciju. Na dnu dizelskih filtera obično se nalazi vijak za ispuštanje vode. Kad lampica zasvetli, obavezno ju ispustite ili još bolje zamenite filter. Mirnije ćete spavati, a trošak iznosi od 10 do 40 maraka.

Kod dizelaša pumpe visokog pritiska za ubrizgavanje posebno pate zimi, jer se podmazuju isključivo samim gorivom. Ako zbog kristalizovanja parafina nastane šteta na pumpi ili brizgaljkama, garancija se ne priznaje.

Gorivo
Gorivo, Foto: Shutterstock

Kako će servis znati je li gorivo uzrok?

Jednostavno će testirati gorivo iz rezervoara na smrzavanje i potom se uredno pozvati na sitna slova u garantnim listovima. Zaštititi se možemo samo proverom datuma točenja goriva, dodavanjem aditiva i parkiranjem na toplom.

Zakon predviđa da se dizelsko gorivo na domaćim pumpama aditivira u zavisnosti od temperaturi, odnosno dobu godine. Problem nastaje kad se retko ili malo vozite, a vlasnik ste dizelaša koji s jednim rezervoarom može preći i više od 1.000 kilometara, pa u najveću zimu, kad je gorivo na pumpama aditivirano do -15 °C, uđete s gorivom kupljenim pred kraj septembra i aditiviranim do 0 °C. Na agregatu za točenje goriva istaknuta je naljepnica o klasifikaciji goriva.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi