Siniša Mali
Ministarstvo finansija
Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

 

Javni poziv za prodaju "Komercijalne banke" biće raspisan sledećeg petka 31. maja, potvrđeno je u Ministarstvu finansija.

"Reč je o javnom pozivu za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku prodaje akcija u "Komercijalnoj banci"" - rekao je izvor.

Ovoj odluci prethodio je sastanak ministra finansija Siniše Malog i predstavnika francuske kompanije "Lazard" koja je investicioni savetnik u postupku prodaje "Komercijalne banke".

Sastanak ministra finansija Siniše Malog sa predstavnicima francuske kompanije "Lazard", koja je investicioni savetnik u postupku prodaje "Komercijalne banke" održan je pre dva dana.

Komercijalna banka

Alo!/Dejan Briza

Komercijalna banka, Foto: Alo!/Dejan Briza

 

 

Interesovanje za kupovinu "Komercijalne banke", koja je po mnogim poslovnim performansama među najboljim bankama u Srbiji, je veliko. U pitanju je nekoliko domaćih i stranih investicionih kompanija. Pojedine među njima bave se isključivo bankarstvom godinama unazad, a među potencijalnim kupcima su i investicioni fondovi koji posluju u različitim delatnostima, a između ostalog se bave i bankarstvom.

Tržišna vrednost "Komercijalne banke" je oko 395 miliona evra. Pre početka finansijske krize 2008. godine banka je na berzi vredela više od dve milijarde evra.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra. Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, karakteriše je natprosečna likvidnost i kapitalizovanost. Vrednost akcije ove banke je na Beogradskoj berzi od početka godine skočila za oko 60 odsto.