OVO JE ROK ZA FORMIRANJE NARODNE SKUPŠTINE RIK večeras saopštava preliminarne rezultate izbora
Alo.rs/Dejan Briza

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, Republička izborna komisija u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Narodna skupština na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, potvrđuje mandate narodnih poslanika. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Iz RIK-a je najavljeno da će večeras biti saopšteni preliminarni rezultati izbora, a da se konačni rezultati mogu očekivati pošto se završe sve izborne radnje, odnosno isteknu rokovi za podnošenje prigovora ili eventualno ponavljanje izbora na nekim biračkim mestima.

Rok za podnošenje prigovora je 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata, a prigovori se u skladu sa zakonom podnose lokalnom izbornoj komisiji koja će postupati u skladu sa tim.

Ukoliko dođe do ponavljanja izbora na određenim biračkim mestima ono se vrši u roku od 10 dana od donošenja rešenja o ponavljanju.

Posle zatvaranja biračkih mesta, lokalna izborna komisija u roku od 96 časova donosi za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja i o tome obaveštava RIK.

Ako je podnet prigovor na nepravilnosti tokom glasanja na biračkom mestu, rok za donošenje i dostavljanje zbirnog izveštaja računa se od dana kada su lokalnoj izbornoj komisiji dostavljene odluke o svim podnetim pravnim sredstvima.

Ako se na pojedinim biračkim mestima sprovodi ponovno glasanje, rok za donošenje i dostavljanje zbirnog izveštaja o rezultatima glasanja računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem je najkasnije ponovljeno glasanje.

RIK u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima izbora podnosilac proglašene izborne liste i birač mogu podneti prigovor RIK u roku od 72 časa od objavljivanja ukupnog izveštaja na veb-prezentaciji.

- Konačne rezultate imaćemo 2024. godine, jer je sama zaštita izbornog prava dosta produžena upravo da bi ljudi, odnosno birači, imali vremena da, ukoliko su čuli neke nepravilnosti podnesu odgovarajuće pravno sredstvo - objasnio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading