Konferencija Republičke izborne komisije
Foto: Tanjug/TANJUG PRINTSCREEN

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova uključujući Beograd.

Izlaznost do 10 časova

Do 10 časova u Srbiji je glasalo, 9,94% upisanih birača, bez KiM. U Vojvodini je glasalo 11, 61 odsto, u Beogradu 9,88 posto.

Na prethodnim izborima, 3. aprila 2022. godine - do 10 časova je izlaznost bila 9,59%, a konačna 58,60%.

- Što se tiče samo glasanja, srovodi se u najboljem mogućem redu.

Dimitrijević: Nedopustivo vršenje pritiska

- Nedopustivo je širenje panike i vršenje pritiska iz pojedinih NVO, i pisanja po društvenim mrežama. Posebno su nedopustivi paušalni navodi o neregularnostima.

- Podsetiću, na ovim izborima se glasa na 8.273 biračka mesta.

- Podsećam da su članovi odbora imenovani na predlog svih stranaka i izbornih lista. Većinu u tim odborima imaju predstavnici opozicionih stranaka. 

- Apelujem na sve da na šire paniku i dezinformacije - rekao je Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a.

- Podsećam članove biračkih odbora da su dužni danas da održavaju red na biračkim mestima. Podsećam da nepreduzimanje svih zakonskih radnji podrazumeva pozivanje na krivičnu odgovornost.

Konferencija Republičke izborne komisije

TANJUG PRINTSCREEN

 

 

- Od tih paušalnih navoda - recimo biračko mesto br. 7 u Raškoj - tu glasanje teče uredno. Na 50 metara od biračkog mesta, navodno je neko video neke spiskove. Provereno je i nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti.- Navodi se da se vode neki paralaleni spiskovi u Kovilju, i to nije tačkno. To je i strogo zakonom zabranjeno. Apelujem na sve organe da ako nešto tako vide da odmah sankcionipu.

- Imali smo navode na mrežama za biračko mesto 112 u Zemunu, navodi se neki paralelni spisak koji stoji pored glasačke kutije. Provereno je i taj navod nije tačan. Glasanje protiče u najboljem redu.

- Na mestu 46, Stari grad, navodilo se da u glasačkoj kutiji ne postoji kontrolni listić. Mi smo to proverili i utvrđeno je da kontrolni listić postoji u kutiji.

- Takođe, bili su i navodi pojedinih medija o navodnom fizikom napadau u Kuli. I to smo proverili, nije bilo fizičkog sukoba, već verbalnog, i o tome je i bavešketa policija u Somboru.

Povodom objava Save Manojlovića

- Ja sam napomenuo da je važno šta se dešava na biračkom mestu. Bilo kakvi snimci šira nepotrebnu paniku. Nadležni državni oragni će biti u obavezi da procesuiraju sve. Birački odbor je utvrdio da nije bilo nepravilnosti - rečeno je.

- Što se tiče izborne tišine, ona je jasno propisana zakonom, važi do danas u 20 časova. Što se tiče televizija, ne bi trebalo upite ka građanima da preduzimaju do završetka glasanja.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading