Skup "Srbija protiv nasilja"
Foto: Alo/Alo

Skup "Srbija protiv nasilja" nije ispunio očekivanja opozicije, s obzirom da je odziv bio manji nego što su očekivali.

Na skupu opozicije govorio je i čovek koji je javno pozivao na silovanje - Borislav Novaković. On je ujedno poznat i kao političar koji je najviše puta hapšen (toliko puta, da mediji kada objavljuju vesti o njegovom hapšenju, moraju da dodaju prefiks PONOVO, da se čitaoci ne bi zbunili).

U isto vreme održan je petostruko veći skup u Novom Pazaru, liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Hapšenja i afere Novakovića

24.9.2013. godine – Afera sa Industrijom mesa (Matijević)
 
Pripadnici UKP priveli su tada osam osoba zbog sumnje da su oštetile Novi Sad za oko 1,3 miliona evra. Među uhapšenima je bio i tadašnji funkcioner DS-a Borislav Novaković. Oni su sumnjičeni da su od 2007. do 2010. godine oštetili budžet grada Novog Sada i Republike Srbije za iznos od oko 1,3 miliona evra, a firmi pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 1,8 miliona evra i još jednoj firmi korist od oko 500.000 evra.
 
28.11.2014. godine – Afera Bulevar
 
"Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković i još tri osobe uhapšene su zbog sumnje da su oštetili budžet Novog Sada za 4 miliona evra", izvestili su tada mediji.

"Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu uhapšen je Branislav Novaković, bivše odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada u Novom Sadu i M.D. bivše v.d. odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu", saopštio je tada MUP.

Osumnjičeni Novaković suprotno izveštaju komisije, doneo je Odluku kojom je priznao kvalifikaciju "Borovica transport" u prvoj fazi restriktivnog postupka 2009. godine", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je "M.D. osumnjičena da je izdavala naloge službama Zavoda da pripreme dokumentaciju, znajući da nije u skladu sa zakonom". "Na taj način su osumnjičeni nezakonito omogućili sticanje kvalifikacije "Borovica transport" za učestvovanje u drugoj fazi restriktivnog postupka", navodi MUP. Ukazuje se i da je "na osnovu toga, osumnjičeni B.N. u toku 2011, zaključio dva ugovora sa navedenim pravnim licem, iako je znao da ne ispunjava uslove za izvođenje radova na poslednjoj deonici izgradnje Bulevara Evrope u Novom Sadu". "Osumnjičena M.D. je izvršila radnje pripreme trebovanja sredstava za avansno plaćanje, znajući da za takvo trebovanje nije postojao pravni osnov - nije dostavljena druga potrebna bankarska garancija za dobro izvršenje posla", dodaje MUP.  U saopštenju se navodi i da su oni tako za "Borovica transport" omogućili korist u "smislu nezakonitog uvođenja u posao".  "Uhapšeni su i: D.Ž. odgovorno lice JP Zavoda za izgradnju grada i Z.B. bivše odgovorno lice Zavoda, zbog postojanja osnova sumnje da su, u toku 2012, izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju", dodaje MUP.  Navodi se da je "osumnjičeni Z.B. podstrekao D.Ž. da ne izvrši aktiviranje bankarskih garancija za obezbeđenje avansa pre isteka roka važnosti, s obzirom da "Borovica transport" nije ispunio ugovorne obaveze i prestao je da izvodi radove". "Na ovaj način su osumnjičeni pribavili imovinsku korist "Borovica transport" na štetu budžeta grada Novog Sada u ukupnom iznosu od 4.000.000 evra", dodaje se u saopštenju.

13.9.2018. godine – Incident u kafiću u Vrbasu

 
Borislav Novaković, poverenik Narodne stranke, u Vrbasu je fizički napao policajce zbog nelegalne bašte kafića Vuka Jeremića u tom gradu! Novaković je policajce koji su bili na dužnosti udarao pesnicama i gurao, urlajući: "Ja sam narodni poslanik, ko ste vi?" “Marš” “Marš tamo”.

Upravo je u tom kafiću kasnije, Vuk Jeremić osnovao opštinski obdor svoje stranke u Vrbasu.

Opština Vrbas oglasila se saopštenjem povodom napada Borislava Novakovića na policiju. U saopštenju se navodi da je glavi razlog za uklanjanje bašte kafića, dug za zakup zemljišta u iznosu od čak 135.695,29 dinara!

Kako se navodi zakupnina nije plaćana 11 meseci, a u iznosu od 135.695,29 dinara duga. Dodaju i da je opomenu pred tužbu za plaćanje duga zakupac primio dana 11.07.2018. sa rokom da izmiri dugovanja, jer će se u suprotnom ista zakupodavac namiriti sudskim putem.

Afera “Solun”

U široj javnosti Novaković je, ipak, ostao upamćen po "Aferi Solun" u Skupštini Srbije, odnosno glasanja za Zakon o radu decembra 2001. godine.

Opozicija je tada tvrdila da Novaković nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu dok je on bio na službenom putu u Solunu.

Novakoviću su tada u javnosti nametnuli nadimak “Solunac”, a nikada nije razjašnjeno da li se tadašnji funkcioner udvostručio i da li je prirodni fenomen da se istovremeno pojavi na dva mesta – u Grčkoj i u Skupštini.

29. septembar 2021. - Razbijene prostorije SNS, uhapšen sin Borislava Novakovića

Nikola Novaković, sin Borislava Novakovića, bivšeg gradonačelnika Novog Sada i prvog čoveka Narodne stranke u ovom gradu, prošle noći je pijan razbijao izloge u Novom Sadu. On je u Bulevaru oslobođenja razbijao izloge na prostorijama Srpske napredne stranke. Osumnjičeni Novaković je alkotestiran i tom prilikom je utvrđeno da ima više od 1,8 promila alkohola u krvi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Tea

12.12.2023 19:40

Sve nasilnik do naslnika u Đilasovim redovima!

Mila

12.12.2023 19:59

Opozicija pod sloganom Srbija protiv nasilja a u stvari su svi teški nasilnici kakva kontradiktornost

Milica

13.12.2023 12:37

Neka vas je sramota sto objavljujete ovakve dezinformacije!