I DIJASPORA GLASA! Ostalo je još samo dva dana da se prijavite za glasanje u inostranstvu
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, koji obuhvata podatke o tome da će birač glasati u inostranstvu, mora sadržati ime, prezime i ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj, opštinu ili grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, gradu i adresi boravišta u inostranstvu.

Jednom kada se podnese zahtev, diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije ga šalje nadležnoj opštinskoj ili gradskoj upravi prema mestu prebivališta birača u zemlji. Nakon toga, nadležna uprava donosi rešenje o tome da li će birač moći da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Ova mogućnost glasanja u inostranstvu je značajna za birače koji nisu u mogućnosti da se vrate u Srbiju za izbore. Međutim, važno je istaći da je rok za podnošenje zahteva ograničen i da se preporučuje da se zahtev podnese što pre kako bi se izbegle eventualne gužve i probleme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Ovde možete pročitati uputstvo kako da glasate ukoliko živite u inostranstvu. Procedura ima tri koraka, a prvo što treba da uradite jeste da proverite da li ste upisani u birački spisak. To možete uraditi na sledeći način:

- Proverite da li ste u jedinstvenom biračkom spisku. To možete da uradite na sajtu upit.birackispisak.gov.rs.

- Ukoliko se već nalazite u biračkom spisku, prijavu za glasanje u inostranstvu podnosite popunjavanjem obrasca Zahtev za glasanje u inostranstvu (link na zahtev) zahtev za glasanje u inostranstvu

- Ukoliko se ne nalazite u biračkom spisku, pored Zahteva za glasanje u inostranstvu, potrebno je popuniti i obrazac Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak i možete ga popuniti preko portala e uprava http://euprava.gov.rs/usluge/7590

- Uz zahtev, potrebno je poslati i kopiju prve stranice važećeg pasoša ili obe stranice važeće lične karte Republike Srbije.

- Prijavu možete poslati mejlom, lično ili poštom na adresu vama najbliže Ambasade odnosno Konzularno-diplomatskog predstavništva. Spisak amabasada https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu/ambasade

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading