Skupština Srbije
Tanjug
Skupština Srbije

Tanjug

Skupština Srbije, Foto: Tanjug

Od ličnosti koje su građani Srbije gledali protekle četiri godine, najsigurnije je da u novom sazivu neće biti onih koji su se pre ovih izbora odlučili za bojkot.

To su predstavnici Dveri, pa u skupštinskim klupama više neće sedeti lider tog pokreta Boko Obradović. Ni Demokratska stranka nema svoje predstavnike, a među njima su Balša Božović i Aleksandra Jerkov, iako sa odlukom svoje stranke nisu bili saglasni.

PROČITAJ JOŠ:

Iako je na ovim izborima učestvovala u okviru liste Ujedinjena demokratska Srbije, ni Gordana Čomić, nekad poslanica iz DS-a, neće biti u Skupštini, jer njena lista nije uspela da pređe cenzus od 3 posto. Još jedan kandidat UDS kog je javnost u Srbiji navikla da viđa protekle 4 godine, Nenad Čanak, takođe ostaje bez mandata.

Nova stranka bišeg premijera Zorana Živkovića, takođe nije prešla cenzus.

Nenad Čanak

Alo!/Rajko Ristić

Nenad Čanak, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Iako su odluku o izlasku na izbore doneli skoro u poslednjem trenutku, to nije pomoglo kandidatima DJB da se i naredne 4 godine nađu u novom sazivu parlamenta, pa se javnost "oprašta" i od poslanika Saše Radulovića i Branke Stamenković.

Najveće iznenađenje ovih izbora su radikali koji su od uvođenja višestranačja bili u skoro svakom sazivu Narodne skupštine. Analitičari su im predviđali prelazak cenzusa, međutim to se nije desilo. Posledica lošeg rezultata na ovim izborima je i ta da u Skupštini više neće biti ni Vojislava Šešelja, ali i "omiljenih" radikali - Vjerice Radete i Nataše Jovanović.

Gordana Čomić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Gordana Čomić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sa druge strane, loš rezultat LDP-a koji su analitičar i predviđali, oduzima poslaničko mesto i lideru LDP-a i Kolacije za mir Čedomiru Jovanoviću.