Siniša Mali
Printscreen
Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Izlaznost u Beogradu na parlamentarnim izborima?

 

Istorijski izborni rezultat ostvaren je na osnovu poverenja koje građani imaju u politiku Aleksandra Vučića zbog do sada pokazanih rezultata, rekao je danas ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali.

On je ocenio da se Srbija za četiri godine promenila, da su dobre stvari urađene, da je zemlja finansijski stabilna i da se to vidi po načinu na koji smo se izborili ekonomski i zdravstveno sa epidemijom korona virusa.

"Mnogi su ranije obećavali više, mi smo obećali 100 evra građanima i to ispunili, a niko nije verovao", rekao je Mali za TV Prva i istakao kako je kroz rezultate tokom više godina izgrađeno poverenje građana i stvoren kreditibilitet.

Rezultat od dva miliona glasova, koliko niko nije imao u poslednjih 30 godina, on je ocenio kao istorijski i dodao da nosi ogromnu odgovornosti.

Mali je ocenio da će ovakva pobeda predsedniku Vučiću dati vetar u leđa u borbi za interese Srbije, jer je poverenje dva miliona građana dodatna sigurnost.

"U godinama za nama izborio se na pravi način, nema sumnje da će tako biti u budućnosti", rekao je Mali.

Ocenio je da je veličina predsednika Aleksandra Vučića što pokazuje da je otvoren ka koalicijama i saradnji sa drugima.

"On razume koliko je važno da se ima najšira podršska za reforme koje su pred nama", rekao je Mali i dodao da će Vučić doneti odluku.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Mali je rekao da se ne radi samo o republičkoj već i vlastima u lokalnim samoupravama, gde građani očekuju velike promene, puteve, kanalizaciju, vodovod, što je deo programa Srbija 20-25.

"Uvek ima neko ko želi da požuri, na lokalu imaju svoje interese. Predsednik je njima uputio poruku da sačekaju, da se vidi šira slika, širi konsenzus, ne samo u parlamentu, nego i na nivou lokala - što je dobra poruka i mudra odluka", rekao je Mali.

On je podsetio da je obećanje o prosečnoj plati od 500 evra ispunjeno i naveo da je realno da prosečna plata bude 900 evra 2025. godine, kao i da prosečna penzija bude 420-430 evra.

"Trebalo nam je par godina sa 329 na 500 evra, ali to je bilo vreme finansijske konsolidacije, najteže vreme i najteže reforme, sada smo prvi u Evropi po stopi rasta u prvom kvartalu, stvari se ubrzavaju", rekao je ministar finansija.

Dodao je da je realno da se 2025. dođe do tih proseka primanja sa projektovanim stopama rasta ekonomije.

Mali je rekao da će ove nedelje doći do online razgovora sa delegacijom MMF-a oko revizije sporazuma i da će to biti prilika da se pogleda stanje u budžetu.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Za 7. jul najavio je državnu isplatu trećeg korona minimalca, i rekao da su zahvaljujući državnim merama podrške očuvani pogoni, fabrike i srpska ekonomija.

"Želimo da prvo mesto po stopi rasta BDP-a očuvamo do kraja godine, a tema razgovora sa MMF-om biće i program Srbija 20-25", rekao je ministar.

Mali je najavio da će posle radova na Moravskom koridoru uskoro početi radovi na izgradni još nekih saobraćajnica u Srbiji i rekao da će do kraja leta biti obavljeni razgovori sa partnerima oko izgradnji kanaliizacija i vodovoda.

Za lošiju izlaznost na izborima u Beogradu, Mali je okrivio veliku tajkunsku kampanju u velikom broju medija koja se najače osetila u glavnom gradu.

"Važno je da za Beograd dolaze bolji dani. Imaćemo za par nedelja novu runda razgovora oko beogradskog metroa sa Francuzima i Kinezima, projekat prve linije se već radi, a radimo i na strukturi finansiranja", rekao je Mali.

Dodao je da se u Beogradu radi i na fabrici za prečišćavanje otpadnih voda, i na novom mostu preko Save, kod Beograda na vodi.

Pročitajte još: