Izbori u Francuskoj
Tanjug
Izbori u Francuskoj

Tanjug

Foto: Tanjug

Članovi niškog odbora Demokratske strake planiraju da izađu na predstojeće izbore u okviru Grupe građana "Niš, moj grad", koja je već počela da prikuplja potpise, potvrđeno je iz Izvršnog odbora DS. Zbog toga Izvršni odbor DS planira da, po drugi put, raspusti Gradski odbor svoje stranke u Nišu.

Branislav Jovanović, član Grupe građana “Niš, moj grad”, poslednja dva dana na svom Fejsbuk profilu poziva građane da dođu u mesnu kancelariju “Čair” i daju svoj potpis za Grupu građana koju on predstavlja.

Jovanović je do decembra prošle godine bio član Stranke slobode i pravde, iz koje je istupio zbog neslaganja sa odlukom ove stranke da bojkutuje rad Skupštine Grada Niša. Predsednik Gradskog odbora u Nišu, Miodrag Stanković, čije se ime takođe vezuje za Grupu građana “Niš moj grad”, nalazi se pred isključenjem iz DS-a iz sličnih razloga.

Niš

Youtube/Printscreen

Niš, Foto: Youtube/Printscreen

Naime, izvršni odbor DS-a je početkom marta od Stankovića zatražio da se povuče sa čela niškog odbora zbog sumnje da, suprotno odluci DS da bojkutuje izbore, priprema izlazak na njih sa drugom organizacijom.

Stanković je tada odbio da se povuče, negirajući svoje učešće u predizbornim aktivnostima Grupe građana “Niš, moj grad”, zbog čega je Izvršni odbor DS-a 8. marta raspustio svoj ogranak u Nišu.

Da sumnje iz vrha DS-a nisu bile neosnovane, ubrzo je stigla potvrda iz same Grupe građana, iz koje je saopšteno da je Stanković jedan od potpisnika za njeno osnivanje.

Stanković podsetio na ujedinjenje DS, ZZS i SDS

Predsednik niškog odbora DS Miodrag Stanković, kome preti isključenje iz ove stranke, danas je na svom Fejsbuk profilu podelio sećanje na 19. maj prošle godine kada su se Demokratska stranka (DS), Zajedno za Srbiju (ZZS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) spojile u jedinstvenu DS. Na fotografiji koju je podelio, pored Stankovića se nalaze predsednik SDS Boris Tadić i Dragoslav Ćirković, član SDS i šef odborničke grupe “Niš, moj grad”.

Jovanović iz grupe “Niš moj grad” je 10. marta rekao da su sa Stankovićem vođeni razgovori o njegovom pojavljivanju na izbornoj listi, ali da odluka još nije doneta. Pet dana nakon toga u Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog čega su predizborne aktivnosti bile zaustavljene.

Statutarna komisija Demokratske stranke ignorisala je indicije da se predsednik niškog odbora DS priprema za nastup na izborima, pa je nakon ukudanja vanrednog stanja, na sednici održanoj 14. maja, Gradski odbor u Nišu ponovo vratila u sastav DS-a.

Prema pisanju pojedinih medija, ovaj povratak će biti kratkog daha, jer organi te stranke planiraju da niški odbor ponovo, i to “ekspresno raspuste”.

- Imamo saznanja da će članovi niškog odbora DS-a izaći na lokalne izbore - rečeno je iz Izvršnog odbora DS.

Zoran Lutovac

Tanjug/Tara Radovanović

Zoran Lutovac, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U prilog navoda da su članovi DS-a u Nišu počeli sa predizbornim aktivnostima ide i post na Tviteru dugogodišnjeg člana DS-a Milana Mitića, koji je izrazio negodovanje zbog toga što je iz štaba “Niš moj grad” dobio poziv da se potpiše na listu.

- Odakle štabu Dragoslava Ćirkovića, iz “Niš moj grad”, moj broj telefona da me zove za potpis liste? …odakle vam bre moji lični podaci? - napisao je Mitić na Tvriteru insinuirajući na to da iz DS-a “cure” lični podaci podaci njihovih članova u Grupu građana.

Ovo nije prvi put da Statutarna komisija poništava odluke Izvršnog odbora DS.

Jedan od skorašnjih slučajeva bilo je i vraćanje dugogodišnjeg člana DS-a Nenada Borovića u stranku, nakon što je iz nje izbačen, jer je prekinuo bojkot sednica vojvođanskog parlamenta.

Borović je nakon povratka u DS, dok je protiv njega bio u toku disciplinski postupak, samovoljno istupio iz ove stranke i postao je član vladajuće Srpske napredne stranke.

Zbog toga je u martu ove godine, predsednik DS-a Zoran Lutovac pokušao da raspusti Statutarnu komisiju DS, što se nije dogodilo.