Saobraćaj Automobili Saobraćajna gužva Saobraćajni kolaps
Shutterstock
Saobraćaj Automobili Saobraćajna gužva Saobraćajni kolaps

Shutterstock

Saobraćaj Automobili Saobraćajna gužva Saobraćajni kolaps, Foto: Shutterstock

Nisu samo izduvni gasovi iz automobila pretnja čistom vazduhu, jer su mnogo gora pretnja čestice koje se oslobađaju usled trošenja guma, kočnica i površine kolovoza.

Istraživanje koje je sprovela britanska nezavisna institucija za naučno ispitivanje zagađenja u saobraćaju, Emišions Analytics, otkrila je da prosečni porodični automobil prilikom vožnje i interakcije guma, kočnica i površine puta proizvodi 1.289 puta više štetnih čestica nego izduvni gasovi.

U okviru studije napravljen je test kako bi se utvrdilo koliko auto stvara štetnih emisija koje ne potiču od izduvnih gasova. Trošenje guma i kocnica napravili su 5,8 grama štetnih cestica. S druge strane, prema poslednjim standardima, emisija gasova ograničena je na 0,0045 g/km, prenosi Index.hr.

Studija je sprovedena u idealnim uslovima, a ne u onim u kojima se zapravo vozi. Ispitivanja britanske kompanije provedena su s pravilno napumpanim novim gumama na glatkom kolovozu.

U realnim uslovima rezultati bi mogli biti gori, jer zagadenje guma pogoršavaju loši putevu, nedovoljno napumpane gume, kao i gume loše kvalitete. Kamioni su posebna briga, navodi Motor Biscuit.

"Vreme je da se razmotri ne samo ono što dolazi iz auspuha, već i čestice zagađenja koje proizvodi trošenje guma i kočnica. Naši početni testovi otkrivaju šokantnu količinu štetnih čestica od guma. To je 1.000 puta gore od emisija štetnih gasova. Ono što je još više zastrašujuce je što je trošenje guma potpuno neregulirano. S porastom prodaje težih SUV-a i električnih automobila, štetne čestice koje ne dolaze od izduvnih gasova postale su ozbiljan problem", kaže istraživač Ričard Lofthaus.

Istraživači navode da se s kratkorocnim merama, kao što je dovoljna napumpanost guma, smanjenje težine vozila i korišćenje kvalitetnih guma, mogu smanjiti ova zagadenja.