Miloš Vučević
PrintscreenInstagram
Miloš Vučević

PrintscreenInstagram

Miloš Vučević, Foto: PrintscreenInstagram

S druge strane, imamo istu situaciju kao i na svim prethodnim izborima - sve stranke su ujedninjene oko istog cilja, a to je da pobede Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku, i da vrate Srbiju u vreme siromaštva, ekonomskog sunovrata i nestabilnosti. Mi smo svega toga svesni, i da bi se sve liste za sekund ujedinile protiv nas, i da smo meta uvreda i laži, a oni najbrutalniji napadi usmereni su ka deci i porodici našeg predsednika. SNS vodi jednu pozitivnu kampanju, izlazimo pred građane s ozbiljnim rezultatima i planovima za budućnost.

Poslednja istraživanja kažu da je lista oko SNS na 60 procenata. Kojim biste vi rezultatom bili zadovoljni?

- Kao i uvek, pobeda je za nas jedina opcija! Izbori su laki samo za one koji neozbiljno shvataju politiku, nude prazne priče i lažna obećanja, za one koji nemaju odgovornost i svejedno im je kako će proći. Oni koji žele da pobede na izborima imaju težak zadatak, i za njih nijedna kampanja i nijedni izbori nisu laki. Srpska napredna stranka pred građane od kojih traži podršku izlazi odgovorno s rezultatima i programom za dalji razvoj Srbije.

Da li mislite da bi bojkot dela opozicije mogao da utiče na legitimitet buduće vlade? I kakvu izlaznost očekujete?

- Bojkot je deplasirana priča. Poništili su ga oni koji su ga proglasili, jer direktno ili indirektno učestvuju na izborima. A da li su izbori legitimni, to jedino građani određuju. Činjenica je da je proglašena 21 lista na izborima za Narodnu skupštinu, i stotine lokalnih lista na izborima za odbornike u skupštinama gradova i opština. Očekujem veliku izlaznost. Očekujem i veliku podršku našoj politici nakon teških meseci borbe protiv pandemije virusa korona. Uspeli smo da sačuvamo živote naših građana, zdravstveni sistem, i našu ekonomiju.

Kako biste ocenili saradnju sa socijalistima u prethodne četiri godine, ocenom od 1 do 10?

- Valjda je važnija ocena koju će građani dati 21. juna. Sa socijalistima smo bili partneri na sva tri nivoa vlasti, pa ta saradnja nije baš tako lako merljiva, bar ne na numeričkoj skali. Ako se i traži odgovor, to je pitanje kojim bi trebalo da se bavi stranka, na najvišem nivou, a ne pojedinac. Ali vidim da drugovi iz SPS-a vole dvojku :-).

Da li ta saradnja treba da se nastavi ili naprednjaci ipak treba da prave vladu sa nekim drugim?

- Hajde da prvo sačekamo da se završe izbori. Zar mislite da se stranka poput SNS-a, državotvorna stranka, nosilac ekonomskog oporavka i razvoja Srbije, bavi nekim pijačarskim spekulacijama i kombinacijama? Zna se gde su za nas crvene linije. Ako nam građani daju najveće poverenje, sigurno se nećemo kockati s tim, niti se baviti političkom trgovinom i bilo kakvim kalkulacijama. Ostajemo dosledni našem programu. I to građani treba da znaju. Nećemo promeniti nijedno slovo u programu koji im nudimo za budućnost Srbije.

Već se govori o promenama u narednoj vladi. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će najveći broj ministara biti zamenjen. Da li sebe vidite u vladi?

- Imam dugogodišnje iskustvo u politici, dva mandata na mestu gradonačelnika Novog Sada, prethodno godine advokatske prakse. Ja sam timski igrač. To vam je kao u fudbalu. Od selektora zavisi koje će igrače izabrati i kako će ih rasporediti. Ovde se igra za Srbiju. Ko god bude izabran, želim da bude spreman da ostavi srce na terenu.

A na čelu vlade? Budući da kladionice imaju veoma malu kvotu pored vašeg imena, odnosno da vam daju velike šanse.

- Pitajte njih zašto mi, kako kažete, daju velike šanse. Ne mislim da rezultati nečijeg rada treba da se mere kvotom na tiketu.

Priština je dobila novu vladu nedavno. Da li očekujete da se dogovor Beograda i Prištine postigne tokom ove godine? Koliko je to realno?

- Priština do sada nije ispoštovala mnoge rokove, tako da ostaje da vidimo da li će njihova nova vlada imati drugačiji odnos prema tome. Naše državno rukovodstvo je uvek spremno na razgovore, ali ne i na pretnje i ultimatume. Sudeći po onome kroz šta smo do sada prošli, nisam ni umereni optimista po pitanju postizanja sporazuma između Beograda i Prištine. S jedne strane imate našeg predsednika Vučića koji ima i želju i snagu da se postigne rešenje, ali nisam siguran u iskrenost one druge strane. Nisam siguran u dobre namere dela međunarodnih snaga, a posebno raznih albansko-kosovskih uticaja i podela. Ali sam siguran da će Srbija reći "ne" svemu onome što je protiv naših interesa.

Šta je po vama prihvatljiv dogovor, ono što bi naš predsednik ili premijer smeli da potpišu?

- Neće potpisati ništa što bi moglo da ugrozi interese našeg naroda i države, i mir i stabilnost. Ne vidim da je moguće rešenje van Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Protiv vas i vaših saradnika podneta je anonimna krivična prijava za trgovinu uticajem. Kako se to završilo?

- Odmah sam angažovao advokata, i proverili smo u svim tužilaštvima da li se vodi neki postupak protiv mene. Prijavio sam se da stojim na raspolaganju da me odmah saslušaju. Nijedno tužilaštvo nije potvrdilo da se bilo kakav postupak vodi, niti da postoji bilo kakva krivična prijava protiv mene. Eto, tako se završilo. Bila je to samo još jedna laž, i pokušaj da se kriminalizuje moj rad, bez ijednog dokaza. I ta vest se širila i šerovala, za razliku od istine koju obično prati manji publicitet. Inače, ista ta osoba me nedavno optuživala da sam oterao američke investitore iz Novog Sada, a pre dva dana taj isti investitor je kupio od grada plac za 7,7 miliona evra, i tako najavio nova, još veća ulaganja.

BEZ VELIKIH SKUPOVA

Hoćete li imati predizborne skupove i gde?

- Bili su planirani, ali ih neće biti. Zdravlje građana je na prvom mestu. Činjenica je da je epidemiološka situacija u Srbiji, kako kažu stručnjaci, daleko od dramatične i da nisu zabranjena masovna okupljanja, ali mi ne želimo ni minimalan rizik. Zdravlje i bezbednost građana Srbije mora biti iznad svake politike. A okosnica politike Srpske napredne stranke je njihovo očuvanje.