Milan Panić
screenshot/Goli Zivot TV HAPPY
Milan Panić

screenshot/Goli Zivot TV HAPPY

Milan Panić, Foto: screenshot/Goli Zivot TV HAPPY

Informaciju je na Tviteru podelio korisnik potpisan kao generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Tvit

screenshot

Tvit, Foto: screenshot

Ipak, ovaj Tviter profil, kako i piše, napravio je italijanski novinar Tomazo Debenedet

Podsetimo, Debenedetiju to nije bio prvi put.

Javnosti u Srbiji poznat je po tome što je objavio vest da je preminuo Ratko Mladić, a ranije je već "sahranio" i Petra Handkea, J. K. Roling, Fidela Kastra, papu Benedikta XVI, Milana Kunderu...

Milan Panić, osnivač američke farmaceutske kompanije ICN, bivši premijer SR Jugoslavije i nekadašnji vlasnik "Galenike", rođen je u Beogradu 20. decembra 1929. godine.

Panić je bio premijer SRJ od 1992. do 1993. godine i kandidat na izborima za predsednika Republike Srbije u decembru 1992. godine.

Rođen u Kraljevini Jugoslaviji kao dete vladinog službenika. Pred kraj Drugog svetskog rata se, iako vrlo mlad, sa tek napunjenih 14 godina, priključio partizanima. Posle završetka vojne službe, upisao je medicinu, a potom biohemiju na Beogradskom univerzitetu.

1955. godine je iskoristio biciklistički talent te iste godine nastupa na međunarodnom takmičenju u Holandiji gde je  ujedno dobio politički azil u Austriji. Odatle je otišao u Zapadnu Nemačku gde je studirao na Univerzitetu u Hajdelbergu, pre nego što je 1956. otišao u Kaliforniju gde je radio u laboratorijama preduzeća Keiser Steel i Unverziteta Južne Kalifornije.

Osnivanje firme 

ICN je osnovao 1959. godine u garaži koju je posedovao u Los Anđelesu sa početnim kapitalom od 200 dolara. 1972. je ICN proizveo ribavirin, koji će postati jedan od najvažnijih lekova za borbu protiv virusnih bolesti. Panić, koji je zajedno sa svojom kompanijom stekao izuzetno veliki kapital, je od kraja 1980-ih počeo koristiti pad komunizma i tako stvorene poslovne prilike kako bi otkupljivao farmaceutska poduzeća u bivšim komunističkim zemljama, a što je uključivalo i Jugoslaviju. Godine 1991. je ICN tako otkupio 75% akcija tadašnje "društvenog" famaceutskog preduzeća Galenika, najvećeg u SFRJ.

Galenika

Wikipedia

Galenika, Foto: Wikipedia

Pored politike bavio se i humanitarim radom.

Dugogodišnju karijeru izgradio je i baveći se biznisom u medicinskoj i farmaceutskoj industriji.

Panić se na mestu premijera istakao pre svega intenzivnom diplomatskom aktivnošću, odnosno nastojanju da se što pre postigne trajni mir. Ta nastojanja, kao i sklonost za ustupke Hrvatskoj i bosanskoj vladi u Sarajevu, odnosno priznanje teritorijalnog integriteta tih država, a u nauštrb separatističkih entiteta Republike Srpske i Srpske Krajine, su izazvali razilaženje sa Miloševićem.

Slobodan Milošević

EPA

Slobodan Milošević, Foto: EPA

Iako je Panić bio savezni premijer, Miloševiću se u decembru 1992. godine na predsedničkim izborima suprotstavio kao nezavisni kandidat uz neformalnu podršku opozicione koalicije DEPOS. Iako je zbog svoje politike mira i povezivanja sa Zapadom uživao znatnu podršku među mlađim generacijama i biračima velikih gradova, činjenica da je zbog dugog boravka u Americi zaboravio govoriti srpski te sklonost malapropizmima i drugim gafovima je vešto iskorištena od režimske propagande, pa je na izborima osvojio 32% glasova. Nekoliko meseci kasnije je podneo ostavku i uglavnom se povukao iz političkog života Srbije, iako je tokom sledećih godina u zapadnoj javnosti stekao reputaciju jednog od najžešćih Miloševićevih kritičara.

Povodom ove vesti se oglasio i Tanjug, koji je napomenuo da niko od redakcija ne treba da koristi ovu vest.

"Vest o smrti Milana Panića potiče sa lažnog naloga na Tviteru Nikole Selakovića".

Pročitajte još: