Srđa Janković
Printscreen/ Pink
Srđa Janković

Printscreen/ Pink

Srđa Janković, Foto: Printscreen/ Pink

Hospitalizovano je 390 osoba, dok je na respiratoru trenutno 12 pacijenata.

Skidanje maske

- Distanca je najvažnija mera. Cilj je da integrišemo preventivne mere u svakodnevni život - kaže Janković i osvrnuo se na čuveno pitanje kada će on skinuti masku.

- Nosiću masku i nakon simboličnog skidanja, u situacijama u kojima to bude svrsishodno - rekao je dr Srđa

Žurke, okupljanja, proslave...

- Preporuka je da rastojanje bude metar, a poželjno je do 2 metra. Svesni smo da je teško sprečiti kontakte u takvim situacijama, ali ako se drastično smanje ili održe na distanci, tu nema mesta za veće razbuktavanje - kaže on i upozorava, ako se budemo ponašali kao da virusa nema čeka nas scenario Severne Makedonije.

Korona nije došla iz laboratorije

- Rađeno je istraživanje, nađeno je ono što smo očekivali, kada je reč o domaćinu ovog virusa i načina prenošenja. Nigde nema traga tehnološkog sredstva koje je primenjeno. Malo je verovatno da ne bismo videli da je veštački - kaže on.

Da li antitela garantuju da se osoba ne može zaraziti ponovo korona virusom?

Kako kaže, preciznog odgovora nema.

- To niko ne može da garantuje. Velika je verovatnoća da antitela štite i ona kod sličnih virusa uglavnom imaju zaštitnu ulogu. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija korona virusa, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita stopostotna i da je efikasna kod svake osobe. Postoje, ali su retke situacije, da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela – rekao je imunolog za TV Prva.

 

Komentari (1)

Aca

07.06.2020 11:36

Ajde bre Jankovicu pretera ga sa koronom.U Autobusima smo ponovo ko pljeskavice zguzvani niko nenosi maske i svi padaju.Neplasi narod budalastimama vise u pusti nas da zivimo.