Kolinda Grabar Kitarović
AP/Darko Bandić
Kolinda Grabar Kitarović

AP/Darko Bandić

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP/Darko Bandić

* Za ubistvo sedam srpskih civila u Mirlović Polju kod Drniša niko nikad nije odgovarao

* Hrvatski diverzanti upali u selo i pobili civile

* Vlasti u Zagrebu nikad nisu procesuirali zločince

Dokumentaciono-informativni centar „Veritas“ podsetio je povodom godišnjice stradanja Srba u Mirlović Polju, kada je ubijeno sedam srpskih civila, da za taj zločin do sada niko nije procesuiran ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima.

Iz „Veritasa“ podsećaju da su tada stradali bračni parovi Bibić Božo (1907) i Božica (1912) i Bibić Milan (1926) i Vasilija (1926), zatim Šarac Marta (1907), Trzin Petra Ljubica (1937), Trzin Stevana Ljubica (1938), dok je teže ranjena Trzin Ilije Marija (1928).

Hrvati nam zabranjuju ulazak u zemlju!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 06.09.2019. 10:33 - 06.09.2019. 10:41 Ludilo u Hrvatskoj!

 

„U selo Mirlović Polje, u blizini Drniša, koje se nalazilo pod kontrolom vlasti RSK, upala je diverzantsko-teroristička grupa iz sastava HV-a i masakrirala sedam srpskih civila. Selo je bilo mešovitog hrvatsko-srpskog nacionalnog sastava, ali je većina stanovništva, upravo zbog blizine fronta, ranije napustila selo, tako da se u vreme ovog događaja u njemu nalazilo nešto srpskih civila, koji su, ohrabreni prisustvom Unprofora, koji je godinu i po ranije preuzeo ulogu zaštitnih snaga na području RSK, ostali da čuvaju kuće i stoku“, navodi se u saopštenju „Veritasa“.

U „Veritasu“ ističu da iako se taj događaj odigrao pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločin nad Srbima počinjen u Mirlović Polju. Na osnovu informacija do kojih je došla rodbina ubijenih, dodaju u Centru, u ubistvu meštana iz sela Mirlović Polje učestvovali su Marko Skejo iz sela Ružić kod Drniša, koji je i komandovao tom jedinicom, i Mirko Kušeta, obojica iz Mirlović Polja.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U „Veritasu“ kažu da su u novembru 2011. godine Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na njihov zahtev, dostavili svu raspoloživu dokumentaciju za taj zločin, koje je nakon sprovedenog pretkrivičnog postupka predmet ustupilo hrvatskom tužilaštvu, pred kojim se istraga još vodi protiv N. N. lica.

„Upravo zbog neefikasnosti istrage pred hrvatskim pravosuđem, porodice ubijenih Mirlovčana uskoro će, po osnovu člana 2 Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda pravdu zatražiti pred Evropskim sudom u Strazburu“, najavili su u „Veritasu“.

Kažu da je u Mirlović Polju 1991. godine živelo 188 Srba, dok u septembru 2019. godine u tom selu nema nijednog Srbina.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista