Robot Marvin, Autostoperski vodič kroz galaksiju
Profimedia
Robot Marvin, Autostoperski vodič kroz galaksiju

Profimedia

Marvin: Profimedia

U savremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska bi uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebala dobiti prvi hirurški robotski sismem u KBC-u Zagreb, na kojem će operisati i hirurzi iz drugih bolnica i edukovati se mladi lekari.

U KBC-u Zagreb se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebalo da počne da radi u proleće sledeće godine. Robot košta oko 15 miliona kuna (238 miliona dinara), a pre šest meseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova.

Imenovano je povereništvo sastavljeno od lekara i profesora sa Fakulteta mašinstva i brodogradnje, koji su sastavili tehnički predlog, raspisan je konkurs, a sada je u toku odabir dobavljača.

Sistem bi trebalo da bude isporučen u roku od šest meseci pa bi robot na Rebro, gde je za njega već spremna dvorana, trebalo da stigne do proleća.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da se uz pomoć robota danas najviše operišu karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i grudnom košu, te ginekološke operacije.

Ističe da će osim lekara iz KBC-a s robotom operisati i lekari iz drugih kliničkih bolnica, a takođe će se edukovati mladi lekari jer su takve operacije budućnost medicine.

Načelnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao je takvih operacijama u inostranstvu, pa nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku hirurgiju.

- Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo je zaista veliki skok jer se radi o novoj tehnologiji koja omogućuje da hirurzi tokom operacije budu precizniji, brži i efikasniji, a pacijenti se brže oporavljaju.

Kaštelan ističe kako se danas, na primer u SAD-u, putem robotskog sistema operiše 90 posto obolelih od raka prostate, koji je jedan od najčešćih karcinoma kod muškaraca.

- Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u karlici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sistem odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta - kaže Kaštelan.

PROČITAJTE I: