Zvezdan Jovanović i Legija
Alo.rs
Zvezdan Jovanović i Legija

Alo.rs

Zvezdan Jovanović i Legija, Foto: Alo.rs

Apelacioni sud u Beogradu razmatrao je danas žalbu tužilaštva za organizovani kriminal na presudu kojom su u julu prošle godine zbog nedostatka dokaza sedmorica pripadnika nekadašnje JSO oslobođeni od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine.

Javnoj sednici prisustvovali su predstavnik tužilaštva, branioci optuženih, kao i petorica optuženih - nekadašnji komadanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović kao i pripadnici jedinice Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić i Dragiša Radić.

Obrenovac, otac, devojčica

Alo!/Masanori Jošida

Ulemek i Jovanović su na svoj zahtev privedeni iz zatvora u Požarevcu, gde u strogom režimu izdržavanu kazne od po 40 godina zatvora na koje su osuđeni zbog više teških krivičnih dela pored ostalih i za ubistvo premijera Zorana Ðinđića.

Optuženi su dovedeni u sudnicu Centralnog zatvora pod velikim merama obezbeđenja, a razmatranje je trajao od 10 do 14 časova.

Ostali optuženi su na slobodi.

Nakon javnog dela sednice, koja je danas završena, Apelacioni sud sada treba da odluči o žalbi tužilaštva odnosno da li će presudu potvrditi, preinačiti ili je ukinuti i naložiti ponavljanje suđenja.

U ovom postupku optuženi su nekadašnji komandanti JSO-a Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao i pripadnici jedinice Mica Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Đorđe Lacković

facebook.com

Tokom suđenja optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Specijalni sud je inace, oslobađajuću presudu doneo jednoglasno, jer kako je obrazložio, tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Sud je podsetio u prvostepenoj presudi da vlada tada nije proglasila vanredno stanje, jer je procenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti.

Tužilac se, međutim, u žalbi osvrnuo na dokaze koji se tiču svedočenja tadašnjeg ministra unitrašnjih poslova Dušana Mihajlovića i pripadnika “zemunskog klana”.

Što se tice Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune bio komandant jedinice, medicinskim veštačenjem je prošle godine ocenjeno da nije sposoban za suđenje, pa je postupak protiv njega razdvojen.

Tedora i Dragoslav Jovanović

MUP

Maričić takođe služi kaznu zatvora u Požarevcu.

Tužilaštvo tereti optužene tvrdeći kako je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đindića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice je borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni zahtjevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum

Arhiva

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama negirali pobunu tvrdeći kako su iskazali protest zbog obmane nadređenih.

Naime, pripadnici JSO su uhapsili braću Banović koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se pripadnici JSO ne angažuju za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO-a je navodno receno kako su u pitanju opasni kriminalci koji ce pružati otpor i kako niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

Pročitajte još: