siniša pepić
privatna arhiva
siniša pepić

privatna arhiva

Raskrinkao prevarante: dr Siniša Pepić, čija je specijalnost međunarodno poslovanje upozorava firme na oprez, Foto: privatna arhiva

Kako alo.rs saznaje, mozak prevare je Slovenac koji još od 2013. godine ima firmu u Beogradu, a njegovi saradnici odavno valjaju "licence" o uspešnom poslovanju po celoj Srbiji!

Siniša Pepić

privatna arhiva

Čestitaju vlasniku, govoreći da je njegova firma, na osnovu finansijskih izveštaja o poslovanju, svrstana u A+ kategoriju, a onda traže novac, Foto: printskrin

Dr Siniša Pepić, savetnik Ilije Životića iz Internacionalne policijske organizacije (IPO), ističe da su protiv varalica podneli krivične prijave. On kaže da su se prevaranti primirili u Sarajevu i da su tek počeli da rade u Republici Srpskoj zbog čega ih u startu treba zaustaviti.     
- Prevaranti su profesionalci! Reč je o ljudima koji su izuzetno obučeni za verbalnu i psihološku manipulaciju!

Predstavljaju se kao državni službenici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske (APIF), koja radi isti posao kao Agencija za privredne registre (APR) u Srbiji. Očigledno je da pozivaju firme po imeniku privrednika.

Biraju one koji dobro posluju i mogu da plate njihove usluge. Jako su uporni i imaju razrađenu tehniku. Prvo čestitaju vlasniku, govoreći da je njegova firma, navodno na osnovu finansijskih izveštaja o poslovanju, svrstana u A+ kategoriju zbog toga što zaposlenima redovno daje plate i izmiruje sve doprinose i poreze državi. Na kraju ga obaveštavaju da će ga zvati neko iz agencija koja je radila analizu finansijskog poslovanja i da će mu dostaviti fakturu da za sertifikat plati 220 evra.

Pročitajte još:

Oni smatraju da je telefonskim pozivom počeo dužničko-poverilački odnos i ne odustaju dok ne dobiju pare! Međutim, telefonski poziv uopšte ne predstavlja nikakav ugovore i vlasnik firme treba jednostavno da kaže da nije tražio njihovu uslugu i odmah da pozove policiju - kaže dr Pepići i ističe da je najvažnije raditi na prevenciji i ukazati na prevaru.

siniša pepić

privatna arhiva

siniša pepić, Foto: privatna arhiva

- Osnovni je problem što su oni na ivici zakona. Rade jako pametno i ako se neko upeca ne ostavljaju mu mnogo prostora. Proteklih mesec dana su zvali isključivo poznate stomatološke ordiancije u Banjaluci. Kada neko odbije sertifikat, prevaranti prete da će navodno angažovati advokata. Posle toga sledi poziv navodnog advokata, koji vlasnika firme upozorava da će podneti tužbu ukoliko ne plati sertifikat! Najbolje je odmah prekinuti komunikaciju i uzvratiti istom merom. Treba im reći da firma ima svog advokata, koji će njih pozvati - objašnjava dr Pepić i navodi da će Internacionalna policijska organizacija dostaviti policiji sve podatke o ovim prevarantima.

Varaju državnu agenciju iza leđa

Dr Siniša Pepić kaže da je od službenika iz APIF-a dobio potvrdu da oni ne sarađuju sa navedenom firmom iz Banjaluke i da njihovi službenici nikoga ne zovu telefonom zbog dodele sertifikata za uspešno poslovanje.

- Pozivamo privrednike da ne nasedaju na ovakve pokušaje prevare. Ukoliko im je potrebna ocena boniteta, mogu da se obrate ovlašćenim javnim institucijama ili međunarodno priznatim specijalizovanim agencijama. Preduzeće istog naziva postoji i u Beogradu, pa privrednici iz Srbije moraju da budu na oprezu - rekli su Pepiću iz APIF-a.

Pročitajte još: