Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

E stock

Darko Šarić, Foto: E stock

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Šarić otkrio kakvu je torturu preživeo u zatvoru, kao i zašto je i njegov sin ispaštao zbog toga!

Prema rečima dobro upućenog sagovornika, on nije u samici, ali nema kontakte s drugim pritvorenicima i nikad nije imao cimera.

Darko Šarić

E stock

Darko Šarić, Foto: E stock

 

Posebne mere

- Od prvog dana boravka u pritvoru, Šarić je pod nekom vrstom posebnih mera. Iako nije u samici, on nema cimere, s drugim pritvorenicima se ne sreće čak ni na redovnoj šetnji, poseti ili u kantini. Praktično, osim stražara, za četiri i po godine, koliko je u pritvoru, on sreće samo advokate i porodicu, koja ga redovno obilazi - otkriva sagovornik. Prema njegovim rečima, Pljevljak boravi na prvom spratu pritvora, a ispred njegove ćelije neprekidno dežura jedan stražar.

Darko Šarić će u ćeliji u kojoj boravi u zgradi Specijalnog suda ostati još neko vreme, čak i ukoliko Apelacioni sud potvrdi kaznu od 15 godina zatvora.

- Najduže, pritvor može da mu bude produžen do pravosnažnosti presude. U tom slučaju, ukoliko bi kazna bila potvrđena, ostatak bi služio u nekom drugom zatvoru u Srbiji, jer se u pritvoru u Ustaničkoj ne služi kazna. Najbliže gde bi mogao da bude jeste Padinska skela - objašnjava sagovornik.

Darko Šarić

EPA

Darko Šarić, Foto: EPA

 

- Po pravilima i "kućnom redu", svaki pritvorenik ima pravo na dnevnu dvočasovnu šetnju, to jest boravak na svežem vazduhu. Za razliku od drugih stanara pritvora u Ustaničkoj ulici, koji "na krug" izlaze u manjim grupama, ovaj pritvorenik isključivo šeta u pratnji stražara - objašnjava on.

Kad mu dolaze advokati ili najbliži članovi porodice u posetu, u prostoriji predviđenoj za to borave sami. Vreme, kako navodi, provodi uglavnom tako što čita knjige i priprema se za suđenja.

Smetale mu kamere

Darko Šarić, kako dodaje, nije jedini pod posebnim merama.

- Reč je o tome da se za svakog pritvorenika radi bezbednosna procena i da se na osnovu toga odlučuje gde će i sa kim svaki od njih da boravi. Nije reč o privilegiji, već odluci nadležnih službi - navodi sagovornik.

Tokom skoro pet godina boravka iza rešetaka, Pljevljak se nije posebno žalio na uslove u kojima boravi.

 

- Jedina zamerka koja je postojala bila je ta što je boravio u ćeliji koja je pod video-nadzorom. Smatrao je da se time krše njegova ljudska prava i taj problem je rešen. Kao i drugi, poštuje kućni red i sva pravila koja važe za pritvorene - objašnjava izvor.